miercuri

24 aprilie, 2024

13 august, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, pe prima jumătate a anului curent, un deficit de 3.497 milioane euro, conform datelor publicate de BNR. Suma echivalează cu 1,5% din PIB estimat în prezent pentru 2020 (233,57 miliarde euro, potrivit CNSP). Față de aceeași perioadă a anului precedent, când s-a situat la 4.373 milioane euro, s-a consemnat o scădere de 20%.

De fapt, pe fondul pandemiei, situația s-a înrăutățit pe două componente principale, cea de mărfuri și cea de servicii de transport internațional, dar s-a produs o ajustare favorabilă în fluxurile financiare cu exteriorul. Fapt elocvent, gradul de acoperire a sumelor ieșite din țară cu cele intrate a rămas aproape neschimbat (de la 92% s-a ajuns la 92,6%).

Semnal îngrijorător, pe partea de comerț exterior cu BUNURI a avut loc o CREȘTERE A DEFICITULUI de 1.127 milioane euro sau +15% față de S1 2019. Aceasta a fost doar parțial compensată de avansul soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+9%). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a fost de +21%.


Nici serviciile de transport (în scădere pe sold cu -8%) și nici cele de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților (-23%) nu au mers prea grozav. Soldul tradițional negativ din turism s-a diminuat cu doar 31% ca urmare a reducerilor inegale, de -52% la încasări dar -42% la plățile efectuate. Situația pe total a fost salvată de grupa mare „alte servicii” (+33% !), care include IT și servicii profesionale.

Rezultatul de ansamblu a fost influențat decisiv de îmbunătăţirile semnificative de sold mai mari de un miliard de euro pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) și de circa o jumătate de miliard de euro în plus pe cel de venituri secundare, care include sumele transmise în țară de cei care lucrează în străinătate.

Investițiile străine au revenit în teritoriul pozitiv

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut în prima jumătate a lui 2020 la doar 43% din cel consemnat la finele anului anterior (325 milioane euro sold la 30.06.2020 faţă de 749 milioane euro la 31.12.2019). De remarcat, totuși, suma s-a stabilizat în iunie după scăderile succesive din lunile precedente.


Veste foarte bună, investițiile directe ale nerezidenților pe primele șase luni din 2020 au revenit pe plus cu 352 milioane euro, după ce consemnaseră în luna mai o valoare negativă de 338 milioane euro. Veste mai puțin bună, ele au rămas cu mult (-87%) sub cele 2.697 milioane euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 160 milioane euro, iar creditele intragrup au revenit spre normalitate și au înregistrat valoarea netă pozitivă de 192 milioane euro, schimbare substanțială comparativ cu nivelul negativ de -266 milioane euro înregistrat la finele lunii anterioare.

Datoria externă totală a urcat la 111,5 miliarde euro, după o majorare cu 1,2 miliarde euro în raport cu luna precedentă. Astfel, creșterea faţă de finele anului trecut (105,9 miliarde euro) a depășit cinci  miliarde și jumătate de euro. Undeva spre 95% din această creştere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a urcat la aproape 79 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 18,1%, ușor sub nivelul de 18,6% consemnat în anul 2019. Pe fondul contracției schimburilor externe ca urmare a pandemiei, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a diminuat marginal până la 5,7 luni, dar a rămas cu mult peste cele 4,6 luni consemnate la finalul anului trecut.

Semnal bun pentru stabilitatea macroeconomică,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), a urcat la cota de 80%, nivel mai bun decât în perioada 2017 – 2019.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: