sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2023

Președintele Vladimir Putin a purtat discuții vineri cu înalți oficiali de securitate despre statusul eforturilor Rusiei de a extinde legal granițele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic, transmite Reuters.

În 2021, Rusia a depus o înaintare la Națiunile Unite în încercarea de a-și redefini platforma continentală, despre care se crede că conține rezerve vaste neexploatate de petrol și gaze. Moscova a spus la acea vreme că vrea o porțiune mai mare din fundul arctic, o mișcare care are implicații pentru Canada și Danemarca, care au propriile pretenții.

(Citește și: ”De ce Războiul Rece se mută la Polul Nord”)

Un platou continental este definit, în conformitate cu legislația internațională, ca o zonă de apă de mică adâncime care se învecinează cu țărmul unei țări, care este considerată o extindere a teritoriului acesteia, permițând țării să exploateze resursele naturale prezente acolo.


„Avem mai multe probleme importante astăzi, colegi, referitoare atât la agenda internă, cât și la problema limitei exterioare a platformei continentale a Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la lucru”, a declarat Putin la începutul reuniunii.

Kremlinul nu a oferit mai multe detalii despre întâlnirea la care au participat mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și Serghei Naryshkin, șeful informațiilor externe.

Vecinii Rusiei din Arctica au devenit din ce în ce mai preocupați de ambițiile Moscovei în regiunea importantă din punct de vedere strategic, de la declanșarea războiului din Ucraina.

Statele membre NATO au intensificat exercițiile militare arctice în ultimii ani, pe măsură ce Rusia și-a extins și și-a reînnoit infrastructura militară în regiune.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: