joi

25 aprilie, 2024

1 iunie, 2022

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a anunțat marți că va suspenda exporturile de gaze naturale către Shell începând de miercuri, deoarece compania nu a făcut plăți în ruble.

„Shell Energy Europe Limited a notificat Gazprom export LLC că nu intenționează să efectueze plăți conform contractului de furnizare de gaze către Germania în ruble”, a precizat Gazprom într-un comunicat citat de CNN.

Gazprom a menționat că Shell va pierde până la 1,2 miliarde de metri cubi din aprovizionarea anuală cu gaz – o mică parte din cei 95 de miliarde de metri cubi pe care țara îi consumă în fiecare an, potrivit ministerului economic al Germaniei.

Oficial german: Securitatea aprovizionării consumatorilor este garantată


Decizia Gazprom este probabil să afecteze totuși industria germană, care depinde în mare măsură de gazul livrat de Moscova.

Germania a reușit să reducă cota Rusiei din importurile sale de gaze la 35%, de la 55% cât importa din Rusia înainte de începerea războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru CNN că Berlinul „monitorizează situația foarte îndeaproape”. „Securitatea aprovizionării consumatorilor germani este garantată”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Anunțul Gazprom vine la doar o zi după ce a declarat că va opri livrările de gaz către compania daneză de energie Ørsted și către firma olandeză de comercializare a gazelor GasTerra și la câteva săptămâni după ce a oprit furnizarea gazelor către Polonia, Bulgaria și Finlanda.


În martie, președintele Vladimir Putin a anunțat că va reduce livrările de gaz către țările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble. A fost o modificare unilaterală a contractelor în derulare, care prevăd plata în euro sau dolari.

Gazprom le-a oferit clienților o soluție. Cumpărătorii ar putea efectua plăți în euro sau în dolari într-un cont la Gazprombank din Rusia. Banca ar transforma fondurile în ruble și le-ar transfera într-un al doilea cont din care ar fi efectuată plata către Gazprom.

Multe companii europene, inclusiv Shell Energy, au refuzat să se conformeze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: