Un tratat pe care Rusia și Iranul intenționează să-l semneze în curând va include o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (foto), potrivit Reuters.
Un tratat similar a fost semnat cu Coreea de Nord, observatorii occidentali confirmând că zece mii de soldați nord-coreeni au fost detașați în Rusia pentru o posibilă desfășurare în Ucraina.
Legăturile militare dintre Rusia și Iran reprezintă o sursă de îngrijorare profundă pentru Occident, pe fondul războiului pe care Moscova îl poartă în Ucraina, în timp ce Iranul și Israelul s-au angajat într-un schimb de atacuri cu rachete și aeriene în Orientul Mijlociu.
„Tratatul privind un parteneriat strategic cuprinzător între Rusia și Iran, care este în pregătire, va deveni un factor important în consolidarea relațiilor ruso-iraniene”, a spus Lavrov pentru televiziunea de stat.
„Acesta va confirma dorința părților de a coopera mai strâns în domeniul apărării și de a interacționa în interesul păcii și securității la nivel regional și global”, a spus Lavrov. El nu a specificat ce formă va lua cooperarea în domeniul apărării.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că acordul este pregătit și urmează să fie semnat „în viitorul apropiat”. Rusia a anunțat că se așteaptă ca președintele iranian, Masoud Pezeshkian, să viziteze Moscova înainte de sfârșitul anului.
Rusia și-a consolidat legăturile cu Iranul și Coreea de Nord
Rusia și-a aprofundat legăturile cu Iranul și Coreea de Nord, ambele fiind puternic antagoniste față de Statele Unite, de la începutul războiului cu Ucraina.
Președintele Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un tratat „cuprinzător” similar în iunie, care include o clauză de apărare reciprocă, iar SUA și NATO afirmă că Phenianul a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia pentru o posibilă desfășurare în conflict.
Rusia nu a negat prezența acestora și a declarat că va implementa tratatul așa cum consideră de cuviință.
Statele Unite au acuzat Teheranul în septembrie că a livrat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei și au impus sancțiuni asupra navelor și companiilor despre care au spus că sunt implicate în livrarea de arme iraniene.
Teheranul neagă că ar fi furnizat Moscovei rachetele sau miile de drone despre care oficialii de la Kiev și cei occidentali spun că Rusia le folosește împotriva țintelor militare și pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv rețeaua electrică a Ucrainei.
Kremlinul a refuzat să confirme primirea de rachete iraniene, dar a recunoscut că cooperarea sa cu Iranul include „cele mai sensibile domenii”.
***