FitchRatings a retrogradat ratingul Rusiei la nivelul C, „care reflectă faptul că incapacitatea de plată (a datoriei, „sovereign default” ) a Rusiei este iminentă”, a anunțat agenția de evaluare.
Anunțul vine la o săptămână după retrogradarea la ratingul B (cu perspectivă negativă) și după ce, luni, Fitch Group decisese să își suspende toate operațiile comerciale în Rusia.
Atunci, argumentele FitchRatings erau „șocul sever al (criteriilor) fundamentale de creditare”, și „creșterea rapidă a sancțiunilor”.
„Severitatea sancțiunilor internaționale ca răspuns la invazia militară a Ucrainei de către Rusia a sporit riscurile de stabilitate macrofinanciară, reprezintă un șoc uriaș pentru fundamentele de credit ale Rusiei și ar putea submina disponibilitatea acesteia de a plăti datoria guvernamentală”, spunea raportul Fitch din 2 martie.
Luni, Morgan Stanley spusese că Rusia riscă să intre în incapacitate de plată (default) cel mai devreme după 15 aprilie, care este ultimul termen când ar putea să achite dobânzile.
(Auto)izolarea Rusiei
Acum Fitch a ținut seama și de un decret al lui Vladimir Putin care spune că datoriile externe pot fi plătite doar în ruble, ceea ce „ar putea forța o redenominare în moneda locală a plăților datoriilor suverane în valută străină pentru creditorii din anumite țări”.
„În general, creșterea în continuare a sancțiunilor și propunerile care ar putea limita comerțul cu energie, cresc probabilitatea unui răspuns politic din partea Rusiei care să includă cel puțin neplata selectivă a obligațiilor sale de datorie suverană”, spune Fitch.
De asemenea, „într-o măsură mai mică, riscul de a impune bariere tehnice în calea serviciului datoriei, inclusiv prin blocarea directă a transferului de fonduri sau prin sistemele de compensare și decontare, a crescut de la ultima noastră analiză”, mai spune raportul Fitch.
O retrogradare previzibilă
Rusia a mai fost odată în incapacitate de plată, în 1998, dar numai a datoriei în ruble.
„Dacă Rusia nu își va plăti datoria, (evenimetele) se vor derula diferit față de default-urile suverane din trecut – iar investitorii sunt atenți la semnele că (șocul) s-ar dezvolta într-o dislocare mai largă a pieței, așa cum s-a întâmplat în 1998”, spune un analist al Axios.
Rusia a împrumutat echivalentul a 49 de miliarde de dolari âîn titluri de stat emise în dolari și euro șiare plătit dobânz în următoareșle săptămâni.
Ca şi celelalte marile agenţii de rating S&P Global Ratings şi Moody’s, Fitch retrogradase ratingul Rusiei la nivelul nerecomandat pentru investiţii („junk” – gunoi în argoul financiar), la începutul lunii martie, unde sunt plasate ţările care riscă să nu-şi plătească datoriile.