joi

25 aprilie, 2024

17 iulie, 2023

Rusia a anunțat luni, potrivit Reuters, că a încetat participarea la acordul intermediat de ONU care a permis exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Anunțul apare la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat Podul Kerci.

Anunțul Moscovei pune Ucraina în situația de a se reorienta pentru exporturi pe rute alternative, prin România și Polonia.

Rusia, nemulțumită că partea care o viza în acest acord nu a fost aplicată

Kremlin a prcizat că încetarea acordului nu are nimic de-a face cu atacul podului ce leagă Crimeea de Rusia continentală.


„Acordurile Mării Negre au încetat să mai fie valabile astăzi. Din păcate, partea acestor acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost pusă în aplicare până acum, așa că efectul acestuia a încetat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-o conferință telefonică.

Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU că Moscova nu dorește prelungirea acordului, a declarat și Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume, jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui.

Rusia este, de asemenea, principal jucător pe piața îngrășămintelor.

Efectul pe burse al anunțului de la Kremlin

După anunțul Kremlinului, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme). Anterior, se înregistrase un avans de peste 4%, scrie Reuters.

Acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în pofida războiului. Expirarea acestuia va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, cu costuri logistice ridicate.

Klaus Iohannis promite sprijinul României pentru exportul cerealelor pe rutele alternative


Aflat la Bruxelles, la reuniunea UE – America Latină, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că autoritățile române vor ajuta la exportul cerealelor ucrainene pe rutele alternative, prin România.

”Este regretabil că acest acord, la care au muncit mulți, din întreaga lume, nu pare să aibe un viitor strălucit. Oricum, chiar și cu acordul funcțional, jumătate din exporturile ucrainene s-au rerulat pe rute prin România.

Cred că este important în acest moment să fim de partea Ucrainei. Vom continua să sprijinim exporturile ucrainene de cereale”, a afirmat președintele Iohannis.

Cum a fost convinsă Rusia să intre în acord

Pentru a convinge Rusia să accepte acordul din Marea Neagră, în iulie 2022 a fost încheiat și un acord pe trei ani, în baza căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să-și exporte alimente și îngrășăminte pe piețele externe.

Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia din Ucraina, dar Moscova a spus permanent că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea exporturilor rusești.

Rusia a aprobat de trei ori în ultimul an să prelungească acordul din Marea Neagră, dar și-a suspendat pentru scurt timp participarea la sfârșitul lunii octombrie, ca răspuns la un atac cu drone asupra flotei sale în Crimeea.

Rusia s-a plâns, de asemenea, că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în țările sărace. Organizația Națiunilor Unite a susținut că aranjamentul a adus beneficii acestor state, ajutând la scăderea prețurilor alimentelor cu peste 20% la nivel global.

Previzibilă creștere a fluxurilor terestre de export

Oprirea acordului de transport cereale prin Marea Neagră va pune din nou presiune pe rutele terestre de export.

De la debutul războiului, România nu a reușit să își crească capacitățile Portului Constanța de stocare și încărcare a vaselor cu cereale din Ucraina și nici să asigure, împreună cu Bulgaria, o rută alternativă consistentă de transport pe Dunăre.

Singura realizare: calea ferată cu ecartament larg de la vama moldovenească Giurgiulești până în Portul Galați a fost redeschisă. Trenurile cu cereale din Ucraina, via Republica Moldova, pot descărca cerealele direct în Portul Galați.

Cel mai probabil, Ucraina va putea continua să exporte prin intermediul „coridoarelor de solidaritate”, în ciuda protestelor formulate de agricultori din Polonia ori din România.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a decis oprirea temporară, până pe 5 iunie, a importurilor de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, din Ucraina și doar în cazul unor state din jurul Ucrainei.

Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice create din cauza unui aflux important a cerealelor ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Săptămâna trecută, președintele Volodimir Zelenski vorbea despre măsuri protecționiste severe adoptate de UE și a cerut suspendarea restricțiilor cât mai repede posibil.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: