1 aprilie, 2020

China și Russia continuă să se folosească de criza globală provocată de pandemia coronavirus pentru a promova știri false și aște tipuri de dezinformare în mediul online, transmite ultima informare, postată miercuri, de către echipa specială din cadrul Serviciului Acțiuni Externe, echipă care se ocupă cu semnalarea acestori tactici digitale.

Grupul UE, denumit Est Stratcom, al cărui mandat este inclusiv acela de a demonta știrile false promovate în special de la Kremlin, a identificat peste 150 de narațiuni false în legătură cu pandemia împinse de trolii Kremlinului din ianuarie până în martie.

În social media, aceste povești sunt preluate în primul rând din organe de presă care servesc scopurilor lui Vladimir Putin (Russia Today sau Sputnik) și par să aibă un relativ succes numai în zonele europene ”prietenoase” cu Moscova și Beijig precum Italia, Spania sau Grecia.


Inițial, fake-news-urile s-au concentrat pe teme precum superioritatea Rusiei în lupta contra pandemiei sau iminentul colaps al statelor UE provocat de coronavirus. Pe măsură ce criza s-a amplificat, eforturile de dezinformare – promovate atât de actori controlați de stat dar și de medii ce activează în interiorul UE – s-au reorientat spre atacuri ce vizează credibilitatea UE or încălcarea drepturilor minorităților sau ale migranților.

”În UE sau în state terțe, acțiunile coordonate de dezinformare încearcă să încadreze minoritățile vulnerabile ca fiind cauza pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi răspunsuri eficiente. Unii actori de stat sau susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea provocând direct credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi”, se afirmă în analiza Est Stratcom.

(Descărcați AICI raportul special Est Stratcom)

Atât Rusia cât și China resping acuzațiile că s-ar afla la originea dezinformărilor.

Ca răspuns la valul de dezinformare, oficiali UE și ai Google, Facebook și Twitter încearcă să blocheze canalele de dezinformare, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, cerând atât companiilor IT cât și publicului larg să facă mai mult pentru a stopa răspândirea dezinformărilor din mediul online.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: