miercuri

8 mai, 2024

31 martie, 2023

Rusia trimite o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente în schimbul armelor, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby, citat de BBC.

John Kirby a spus că orice acord de arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. SUA au acuzat anterior Coreea de Nord că furnizează arme armatei ruse din Ucraina și grupului Wagner de mercenari ruși. Phenian a negat acuzațiile.

John Kirby a declarat în cadrul unei conferințe de presă că SUA au informații noi despre un acord. „Înțelegem că Rusia încearcă să trimită o delegație în Coreea de Nord și că Rusia oferă Coreei de Nord alimente în schimbul muniției”, a spus el.


Oficialul american a spus că SUA monitorizează îndeaproape situația și presupusul acord.

Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace țări din lume și se confruntă cu o penurie cronică de alimente de zeci de ani, inclusiv o foamete devastatoare la mijlocul anilor 1990. În februarie, experții au avertizat că țara, care are unul dintre cele mai autoritare guverne din lume, se confruntă cu o criză alimentară critică din cauza scăderii semnificative a producției – agravată de vremea nefavorabilă, controalele stricte la frontieră și efectul sancțiunilor internaționale.

Imaginile din satelit deținute de autoritățile sud-coreene arată că Nordul a produs cu 180.000 de tone mai puține alimente în 2022 decât în 2021.

Slovac sancționat de SUA pentru intermedieri Rusia – Coreea de Nord

Trezoreria SUA a pus joi pe ”lista neagră” un slovac pentru că a acționat ca intermediar între Rusia și Coreea de Nord. Trezoreria a declarat că Ashot Mkrtychev, în vârstă de 56 de ani, a aranjat, la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023, vânzări și a organizat acorduri care ar permite Coreei de Nord să livreze arme către Rusia.


În schimb, Phenian a primit bani, avioane comerciale, mărfuri și materii prime, a anunțat Trezoreria americană.

Sancțiunile occidentale au afectat în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a înlocui armele uzate sau distruse în războiul său împotriva Ucrainei.

Sancțiunile au determinat Rusia să apeleze la alte țări pentru a-și procura arme. În decembrie anul trecut, SUA au declarat că Iranul a devenit principalul susținător militar al Rusiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: