vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2021

Gazprom spune că este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa și că este interesat să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor, în acest scop – a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Informațiile au fost comunicat printr-o serie de răspunsuri la întrebări retorice:


„Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. (…) Este Gazprom gata pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri”, a declarat oficialul rus, citat de Interfax și Reuters.

Dmitry Peskov a susținut că Gazprom „a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor”.

Precizările Kremlinului vin după ce Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”.

Raportul IEA spune că exporturile Rusiei către continent sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei.

„Arma” gazelor naturale


Peste vară, Rusia a redus livrările de gaze naturale spre Europa, iar cancelarul german Angela Merkel a avertizat că noi sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gazele naturale ”ca de o armă”.

Exporturile rusești de gaze în Europa sunt inferioare celor din 2019, fapt ce se adaugă la celelalte cauze ale scumpirii gazelor, chiar dacă Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale pe termen lung, spune IEA.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie încoace.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dintre celelalte cauze ale scumpirilor se remarcă nivelul scăzut al stocurilor în depozite, ca și cererea crescută din Asia.

(Citiți și: „Alexei Miller, șeful Gazprom: Prețul gazelor naturale ar putea crește în Europa și mai mult”)

Pe de altă parte, perspectiva creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA devine improbabilă, din cauza presiunilor marilor consumatori industriali americani, care au cerut Casei Albe să restricțiuneze exporturile de LNG.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: