duminică

14 iulie, 2024

14 februarie, 2024

Parlamentul Rusiei va vota pe 21 februarie suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), a anunțat marți președintele Dumei, Vyacheslav Volodin (foto).

OSCE, care numără Ucraina, SUA și Rusia printre cei 57 de membri ai săi, este succesorul Procesului de la Helsinki din 1975, care a înființat Conferința pentru Securitate și Cooperare, o organizație care a contribuit la destinderea în timpul Războiului Rece.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, organizația a fost în mare măsură paralizată de utilizarea continuă de către Moscova a dreptului de veto efectiv pe care îl are fiecare țară.


Duma ar putea lua în considerare și posibilitatea ca Rusia să părăsească alte organizații internaționale, arată o declarație a parlamentului, fără a numi vreuna dintre aceste organizații.

Război Rece la Polul Nord

Tot marți a apărut anunțul că Rusia și-a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic până la reluarea „lucrărilor reale”, cu participarea tuturor țărilor membre, potrivit agenției de stat RIA, care a citat informații din Ministerul de Externe.

Cooperarea dintre statele arctice de vest ale organismului interguvernamental și Moscova a fost înghețată după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani.

Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta problemele care afectează regiunea polară, de la poluare la dezvoltarea economică locală până la misiuni de căutare și salvare.


Activitatea Consiliului, care cuprinde cele opt state arctice din Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Canada și Statele Unite, a produs în trecut acorduri obligatorii privind protecția și conservarea mediului.

Odată cu sfârșitul cooperării cu Moscova, aproximativ o treime dintre cele 130 de proiecte ale consiliului au fost suspendate anul trecut, proiectele noi nu pot continua, iar cele existente nu pot fi reînnoite.

Începând cu 2022, Rusia a reocupat bazele din Arctica abandonate după sfârșitul Războiului Rece, provocând îngrijorare în NATO, Canada lansând chiar un apel pentru întărirea flancului nordic al NATO.

Mizele Rusiei în nord sunt militare și economice. Încălzirea globală a provocat topirea ghețarilor, noile teritorii altădată ascunse sub gheață având un ridicat potențial de exploatare a bogățiilor subterane din regiune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: