sâmbătă

23 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2022

Recentul anunț al conducerii armatei Rusiei potrivit căruia „a apărut o situație dificilă” în regiunea Herson este extrem de neobișnuită. Serviciile de informații britanice cred că anunțul indică, cel mai probabil, că autoritățile ruse iau în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Nipru.

Comandantul forțelor ruse din Ucraina recent numit de Moscova, generalul Serghei Surovikin, a fost cel care a făcut declarația la începutul acestei săptămâni.

O provocare cheie a oricărei operațiuni de retragere a Rusiei, scrie The Guardian, ar fi extragerea ordonată a trupelor și a echipamentelor peste un râul de 1.000 m lățime.


Cu toate podurile permanente grav avariate, Rusia s-ar baza foarte probabil pe un pod temporar – pe care l-a finalizat lângă Herson în ultimele zile – și pe unități militare cu pontoane, care continuă să funcționeze în mai multe locații.

Rușii golesc deja Herson de civili

Până la acel moment, oficialii numiți de Moscova în regiunea Herson au început deja să mute civili pe teritoriul Rusiei, invocând temerile unei contraofensive ucrainene.

Șeful orașului instalat de ruși, Vladimir Saldo, a vorbit despre planurile de a muta până la 60.000 de oameni peste râul Nipru și în Rusia în următoarele șase zile – la o rată de 10.000 de oameni în fiecare zi.

„Nu vom preda orașul”, a spus el într-un interviu televizat la nivel național, miercuri.


Imaginile cu oameni care folosesc bărci pentru a fuge din oraș au fost difuzate de televiziunea de stat rusă.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a descris anunțurile rusești drept „un spectacol de propagandă”. Kiev a spus că transferurile de populație echivalează cu „deportări”.

Ucraina păstrează tăcerea cu privire la operațiunile sale militare, deși armata sa a declarat, într-o actualizare de joi dimineață despre regiunea Herson, că 43 de militari ruși au fost uciși și șase tancuri și alte echipamente distruse.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: