luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 aprilie, 2021

Cehia va exclude compania de stat rusă Rosatom din runda de pre-calificare pentru licitația care vizează construcția unei noi unități pentru centrala nucleară Dukovany, a confirmat luni vicepremierul Karel Havlíček (foto), citat de Euractiv, ceea ce înseamnă că doar Franța, Coreea de Sud și SUA vor fi acceptate în la procedura de evaluare a securității ofertei.

Decizia a venit ca răspuns la escaladarea recentă a relațiilor cu Rusia. Cehia a decis expulzarea a 18 agenți ruși de pe teritoriul său după ce premierul Andrej Babiš a anunțat că agenția rusă de informații militare, GRU, a fost implicată în explozia unui depozit de muniție, la 16 Octombrie 2014, care a provocat două decese și pagube materiale consistente.

Reacția Moscovei a fost imediată: Rusia a expulzat la rândul său 20 de oficiali cehi, ceea ce a făcut ca ambasada cehă din Moscova să fie în mare parte disfuncțională.


Guvernul ceh a mai precizat luni că ideea de a folosi pentru imunizarea populației vaccin rusesc nu mai este de actualitate și că țara va folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Anunțul apare după ce Republica Cehă a sugerat anterior că va utiliza Sputnik V chiar dacă vaccinul nu este deocamdată aprobat de către EMA.

Cehia pregătește o licitaţie pentru construirea unuei noi unități la uzina din Dukovany, deţinută majoritar de stat. La începutul acestui an, partidele din Cehia au convenit să excludă de la licitație ofertanţi chinezi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Licitaţia, estimată la o valoare de cel puţin şase miliarde de euro, este cea mai mare investiţie din Cehia în acest moment.

În afară de Rosatom din Rusia, ofertanţi sunti grupul american Westinghouse, EdF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: