9 ianuarie, 2023

Cu toate că dolarul american va rămâne moneda dominantă la nivel mondial în viitorul apropiat, avansul așa-numitului ”petroyuan-ului” va lua avânt pe măsură ce China își va valorifica statutul de cel mai mare importator de petrol din lume, spun analiștii, potrivit Markets Insider.

Dolarul rămâne principala monedă în care sunt realizate schimburile comerciale de la nivel global, mare parte a rezervelor valutare mondiale fiind constituite, de asemenea, în dolari. Dar Beijingul împinge tot mai mult yuanul ca monedă pentru tranzacțiile cu petrol, atacând poziția de lider a dolarului pe piața mondială a mărfurilor.

Invazia rusă din Ucraina de anul trecut a fost cel mai mare factor care a declanșat o migrare departe de dolar, a declarat Viktor Katona, analist la Kpler.


Pe măsură ce țările occidentale au înghețat rezervele valutare ale Rusiei și au căutat surse alternative de aprovizionare cu petrol, Moscova a îmbrățișat Asia ca piață principală de desfacere și a depășit Arabia Saudită ca principal furnizor de petrol al Chinei în 2022.

Rusia a devenit, în esență, „o națiune asiatică care, în opinia mea, a introdus yuanul în comerțul cu petrol pe scară largă”, a declarat Katona.

Și, deși apărătorii dolarului subliniază încrederea și lichiditatea de care se bucură acesta, Katona crede că „este naiv să credem că China nu va încerca să controleze prețul petrolului, că nu ar dori să desfășoare comerț în moneda pe care o controlează.”

În special în actualul context, în care ciclul agresiv de înăsprire monetară a Rezervei Federale a făcut ca dolarul să se aprecieze semnificativ anul trecut. Tranzacțiile cu petrol sunt în mare parte în dolari, ceea ce înseamnă că avansul monedei americane a dus la scumpirea petrolului.


Și pe măsură ce comerțul cu Rusia crește, China ”atacă” și piețele din Orientul Mijlociu. În timpul unei călătorii în Arabia Saudită de luna trecută, președintele chinez Xi Jinping a îndemnat țările din Consiliul de Cooperare din Golf (GCC) să folosească Bursa Națională de Petrol și Gaze din Shanghai pentru a încheia tranzacții energetice bazate pe yuani. China și Arabia Saudită au semnat, de asemenea, acorduri comerciale de peste 30 de miliarde de dolari în timpul vizitei.

Acea călătorie a marcat „nașterea petroyuanului”, potrivit unei note a analistului credit Suisse Zoltan Pozsar, care crede că China vrea să „dedolarizeze” părți ale lumii după ce statutul dominant al monedei a fost folosit ca armă împotriva Rusiei.

Rusia, Iranul și Venezuela dețin 40% din rezervele dovedite de petrol ale OPEC+, iar CCG încă 40%.

În cele din urmă, petroyuanul va lua avânt și la nivel regional, forțând multe țări asiatice să „reconsidere obiceiurile lor comerciale”, crede Katona.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: