Președintele american Joe Biden a decis să interzică importurile de petrol din Rusia, mișcare menită să crească factura plătită de Moscova pentru invadarea Ucrainei, potrivit unor surse AFP citate de The Guardian.
Importurile de petrol din Rusia se ridicau la circa 200.000 de barili pe zi în 2021, circa 3% din importurile de țiței ale Statelor Unite, potrivit datelor WSJ.
Aproximativ 8% din importurile de petrol și produse rafinate din SUA, sau aproximativ 672.000 de barili pe zi, au venit din Rusia anul trecut, a declarat Andy Lipow, președintele Lipow Oil Associates LLC din Houston, pentru publicația americană.
Măsura interzicerii importurilor de petrol vine în urma cererilor repetate formulate de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy oficialilor americani și occidentali de a întrerupe importurile, o omisiune a sancțiunilor masive impuse Rusiei în urma invaziei.
Exporturile de energie au menținut un flux constant de numerar către Rusia, în ciuda restricțiilor severe asupra sectorului său financiar.
Președintele SUA ar urma să anunțe decizia marți, potrivit surselor citate.
Casa Albă a precizat că Biden va vorbi marți dimineață pentru a anunța „acțiuni pentru a continua să tragă Rusia la răspundere pentru războiul său neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”.
SUA vor acționa singure, dar în strânsă consultare cu aliații europeni mai dependenți de aprovizionarea cu energie a Rusiei. Gazele naturale din Rusia reprezintă o treime din consumul de combustibil fosil al Europei. SUA nu importă gaz natural rusesc.
Biden și-a explicat reticența de a impune sancțiuni energetice la începutul conflictului în urmă cu două săptămâni, spunând că încearcă „să limiteze durerea pe care o simte poporul american la pompa de benzină”.
Înainte de invazie, petrolul și gazele rusești reprezentau mai mult de o treime din veniturile guvernamentale. Prețurile globale ale energiei au crescut după invazie și au continuat să crească în ciuda eliberării coordonate de rezerve strategice, făcând exporturile rusești și mai profitabile.
SUA și partenerii internaționali au sancționat cele mai mari bănci din Rusia, banca centrală și ministerul de finanțe și au luat măsuri pentru a bloca anumite instituții financiare din sistemul Swift pentru plăți internaționale.
Însă tranzacțiile energetice rusești pot continua prin bănci nesancționate care nu au sediul în SUA, ”portiță” care ar fi fost lăsată deschisă pentru a minimiza orice perturbări ale piețelor globale de energie.