vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iunie, 2022

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, vineri, SUA de orchestrarea interzicerii de către Lituania a tranzitului mărfurilor rusești sancționate de Occident către exclava Kaliningrad, decizie care a dus la creșterea tensiunilor deja ridicate dintre Moscova și Occident, transmite Reuters.

„Așa-numitul „Vest colectiv”, cu instrucțiunea explicită a Casei Albe, a impus interzicerea tranzitului feroviar a unei game largi de mărfuri către regiunea Kaliningrad”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de minister.

Acesta acuză că mișcarea face parte dintr-un tipar de „acțiuni din ce în ce mai ostile din partea americană” față de Rusia.


Lituania, membră a Uniunii Europene, a anunțat sâmbăta trecută blocarea tranzitului mărfurilor rusești care intră sub sancțiunile UE, către Kaliningrad.

Moscova a condamnat această mișcare, pe care o consideră o „blocadă” și a promis un răspuns dur.

Vilnius a precizat că este pregătită dacă Rusia va deconecta Lituania de la o rețea electrică regională.

Oficialii ruși au estimat în că interdicția va opri 30% sau 50% din traficul de mărfuri, dar au mai spus că mărfurile pot fi redirecționate rapid prin navele care traversează Marea Baltică.


Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat miercuri că afirmațiile Rusiei sunt false. Ea a spus că tranzitul de pasageri a continuat neîntrerupt și că mărfurile afectate au reprezentat doar 1% din totalul tranzitului de bunuri rusești către Kaliningrad.

Moscova a mai precizat vineri că refuzul Washingtonului de a renunța temporar la sancțiunile din spațiul aerian și de a permite unui avion rus să aducă acasă diplomați ruși din SUA demonstrează că apelurile Casei Albe pentru continuarea dialogului nu sunt autentice.

Având în vedere deteriorarea relațiilor, Rusia a declarat că este „imposibilă” organizarea unor consultări la nivel de experți cu Washingtonul, cu privire la o serie de probleme bilaterale, discuții care trebuiau să aibă loc în viitorul apropiat. Kremlinul nu a precizat la ce probleme se referă sau când ar fi trebuit să aibă loc discuțiile.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: