21 mai, 2022

Rusia a anunțat vineri că trupele sale au „eliberat complet” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistență ucraineană în orașul ocupat de o săptămână de Rusia.

Controlul deplin asupra Mariupol ar marca o victorie simbolică pentru Moscova, relatează CNN. O victorie realizată doar în parte de armata rusă în condițiile în care luptătorii de la Azovstal au primit ordin de la armata ucraineană, în urmă cu 5 zile, să înceteze lupta și să se predea.

Decizia armatei ucrainene este cea care a încheiat de fapt asediului din Mariupol, cea mai sângeroasă bătălie din Europa din ultimele decenii. Trofeul Rusiei, portul de la Marea Azov, este acum o ruină. Iar cei care s-au predat au fost transferați pe teritoriul controlat de ruși și riscă să fie judecați și executați.

85 de zile de asediu


Orașul-port Mariupol, de importanță strategică, a fost unul dintre primele care au fost atacate de Rusia, după ce invazia Moscovei a început pe 24 februarie. Anunțul Rusiei a apărut în cea de-a 85-a zi de război în Ucraina.

Până la începutul lunii martie, acesta a fost înconjurat de forțele rusești. Civilii nu au fost lăsați să plece din localitate, iar bombardamentele constante, care au lovit inclusiv o maternitate și un teatru în care se adăposteau civili, au provocat o penurie cumplită de alimente și apă.

Până la jumătatea lunii aprilie, apărători ucraineni luptau pentru a ține forțele rusești la distanță de uzina siderurgică Azovstal. Aceasta devenise și adăpost pentru aproximativ 1.000 de civili.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a afirmat că a obținut „eliberarea” Mariupol – lucru negat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că soldații încă mai opun rezistență în oraș.


Evacuarea civililor din Azovstal a început la 1 mai, sub presiuni internaționale. Pe 16 mai, armata ucraineană a anunțat că forțele sale și-au încheiat „misiunea de luptă” în Azovstal.

Rusia ar putea declara Batalionul Azov drept organizație teroristă

Aproape 2.500 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal, susțin rușii.

Militarii ucraineni au fost duși în regiuni controlate de armata rusă, în centre de detenție. Cei grav răniți primeau tratament medical, asigura joi Ministerului rus al Apărării.

Ucraina se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri.

Rusia a anunțat că militarii vor fi tratați conform normelor internaționale, dar trebuie precizat că Moscova îi consideră neonaziști pe soldații din Batalionul Azov, care a asigurat apărarea Mariupol.

Zilele trecute, procurorul general al țării a cerut Curții Supreme declararea batalionului ca organizație teroristă. De aceea, familiile luptătorilor care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Importanța Mariupol

Capturarea Mariupol permite joncțiunea trupele staționate în prezent în Crimeea cu cele din regiunile separatiste ale Ucrainei.

Experții militari consideră că Mariupol este ultima zonă de care rușii au nevoie pentru a asigura un coridor terestru din Rusia până în Crimeea.

Cucerirea acestui oraș, cunoscut cândva drept „poarta maritimă a Donbasului”, înseamnă, de asemenea, că rușii controlează 80% din coasta Mării Negre, ceea ce este vital pentru comerțul ucrainean și internațional.

Ceea ce odinioară era un oraș-port și un centru comercial de aproape jumătate de milion de oameni este acum în ruine. Autoritățile de ocupație au anunțat joi că plănuiesc să dărâme oțelăria și să transforme Mariupol în oraș turistic.

Estimările ucrainene și occidentale spun că peste 20.000 de civili au murit în Mariupol, mulți alții au fost răniți și mii au fost forțați să părăsească orașul. 60% dintre clădirile din oraș au fost complet distruse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: