miercuri

17 iulie, 2024

16 noiembrie, 2021

Rusia a efectuat luni un test cu rachetă antisatelit în urma impactului fiind generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului. Fragmentele generate de impact au pus în pericol Stația Spațială Internațională și vor reprezenta un risc pe termen lung pentru activități spațiale, afirmă oficiali americani, citați de Reuters.

Statele Unite au condamnat cu fermitate lansarea rachetei antisatelit rusești, anunță Agerpres, care citează AFP. „În cursul zilei de astăzi, Rusia a efectuat în mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete antisatelit cu ascensiune directă împotriva unuia din propriii sateliţi”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept „periculos şi iresponsabil”.

După efectuarea testului, cei șapte membri ai echipajului stației spațiale – patru astronauți americani, un astronaut german și doi cosmonauți ruși – au fost îndrumați să se adăpostească în capsulele navetelor spațiale andocate timp de două ore după test, ca măsură de precauție, pentru a permite o evacuare rapidă dacă ar fi fost necesar, a precizat NASA.


Ned Price a spus că această acţiune „a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile şi sute de mii de bucăţi mai mici de resturi care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”.

Fără să dorească să comenteze despre posibile măsuri de retorsiune, Ned Price a spus că Statele Unite „vor să precizeze că nu vor tolera acest gen de activitate”. Această acţiune „demonstrează în mod clar că afirmaţiile Rusiei, potrivit cărora se opune militarizării spaţiului, sunt înşelătoare şi ipocrite”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „îngrijorarea imediată este legată de reziduuri, care acum plutesc şi ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Staţia Spaţială Internaţională”. „Urmărim îndeaproape tipul de mijloace pe care Rusia pare că doreşte să le dezvolte”, a adăugat el.

Armata rusă și ministerul rus al Apărării nu au comentat prea mult subiectul, dar un mesaj postat pe Twitter de agenția spațială rusă Roscosmos a minimalizat pericolul. „Orbita obiectului care a forțat echipajul astăzi să se deplaseze în nava spațială conform procedurilor standard s-a îndepărtat de orbita ISSS. Stația se află în zona verde”, a scris Roscosmos pe rețeaua de socializare.


Rusia nu este prima țară care efectuează teste antisatelit în spațiu. Statele Unite l-au efectuat primul în 1959. China a efectuat în 2015 un test de acest gen, în 2019, India a doborât unul dintre proprii sateliți de pe orbita joasă a Pământului cu o rachetă sol-spațiu.

SUA, Marea Britanie și Franța dezvoltă în prezent armament energetic pentru bruierea sau neutralizarea sateliților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: