joi

25 aprilie, 2024

23 iulie, 2021

generalul John W. RaymondForța spațială a armatei americane încearcă să dezvolte parteneriate cu țările europene pentru a contracara amenințările pe orbită din partea Rusiei și Chinei, potrivit generalului John W. Raymond (foto), șeful operațiunilor spațiale din Pentagon.

„Am văzut ce au făcut China și Rusia în dezvoltarea unei suite de capabilități menite să ne interzică accesul la spațiu”, a declarat jurnaliștilor Raymond, citat de Politico, în urma unor întâlniri în Luxemburg, Belgia, Spania și Olanda, cu scopul de a găsi sprijin pentru măsurile de asigurare a „stabilității ” pe orbita terestră.

Generalul Raymond a spus că atât Beijingul cât și Moscova au dezvoltat sisteme de bruiaj, arme energetice de precizie și sateliți dotați cu arme ofensive, dar și rachete capabile să doboare nave spațiale.


„Domeniul spațial se schimbă, dintr-un domeniu pașnic, benign într-unul mult mai aglomerat, mai competitiv și mult mai contestat”, a spus oficialul american.

El afirmă că obiectivul Forței Spațiale a SUA – lansată la sfârșitul anului 2019 – este acela de a descuraja începerea sau extinderea unui conflict în spațiu, dar a precizat că țările democratice trebuie să se alieze pentru a rămâne întotdeauna ”înaintea unei amenințări ce crește tot mai mult”.

Franța și Marea Britanie au constituit la rândul lor unități spațiale militare în ultimii ani și generalul Raymond a spus că SUA poartă deja un dialog cu ambele țări. Planul este de a extinde acum această cooperare pentru a include și alte națiuni aliate.

În iulie, și Germania a lansat oficial o unitate militară care are ca misiune protejarea spațiului terestru.


Forța spațială americană are în prezent 6.400 de angajați activi – toți supranumiți oficial „gardieni” – care ajută la operarea și apărarea sateliților militari și a sistemelor de navigație și observare GPS.

În 2019, NATO a desemnat oficial spațiul cel de-al cincilea teatru oficial al conflictelor după aer, mare, uscat și cibernetic.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: