1 septembrie, 2022

Economia Rusiei s-a contractat cu 0,4% din PIB în primele șase luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, însă investițiile, unul dintre principalele motoare de creștere economică, au crescut cu 7,8% în primul semestru, potrivit datelor oficiului federal de statistică, Rosstat, citat de Reuters.

Economia puternic dependentă de exporturi a Rusiei se scufundă în recesiune, pe măsură ce este lovită de sancțiunile de amploare impuse de Occident în urma invaziei ruse în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”.

Amploarea contracției economice nu a fost însă, cel puțin până acum, atât de mare pe cât se credea inițial, notează jurnaliștii străini.


În 2022, economia Rusiei se va contracta cu mai puțin de 3% din PIB, a declarat un oficial guvernamental săptămâna aceasta. Estimările sale contrastează cu prognoza anterioară a Ministerului Economiei, care avertizase despre o scădere de peste 12% din PIB. O astfel de contracție ar fi reprezentat cea mai mare scădere a producției economice din Rusia de la criza de la mijlocul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Numai în al doilea trimestru din acest an, investițiile de capital au crescut cu 4,1% față de aceeași perioadă din 2021, după o creștere de 12,8% în primul trimestru, arată datele Rosstat, sectoarele minier și de producție generând cea mai mare parte a creșterii în prima jumătate a anului.

Datele Rosstat contrazic așteptările multor economiști care au prezis că economia Rusiei se va prăbuși în acest an sub greutatea sancțiunilor occidentale fără precedent, care au înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Prețurile mai mari la exporturile de petrol au atenuat impactul sancțiunilor occidentale, iar economia rusă a evitat colapsul la șase luni după ce Moscova și-a trimis forțele în Ucraina. Dar cetățenii încep să resimtă presiunea.


Rata oficială a șomajului a fost de 3,9% în iulie, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit datelor Rosstat, dar salariile reale, ajustate cu inflația, au scăzut în iunie cu 3,2% față de anul precedent.

Datele au mai arătat că vânzările cu amănuntul, indicator al cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie în termeni anuali, după o scădere de 9,6% în luna precedentă.

Prețurile de consum din Rusia și-au extins scăderea pentru a opta săptămână consecutiv, au arătat datele Rosstat, după creșterile bruște de la finalul lunii februarie.

Scăderea indicelui prețurilor de consum poate deschide ușa pentru mai multe reduceri de dobândă de către banca centrală, necesare pentru a ajuta economia, notează Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: