vineri

24 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2022

Rompetrol spune că rafinăria Petromidia are suficient petrol și nu este afectată de blocarea oleoductului Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care era adus petrol din Kazahstan.

Deși incidentul recent din portul Novorosisk, de pe coasta de est a Mării Negre, a afectat capacitatea de încărcare a țițeiului din conducta CPC, „grupul KMG International confirmă că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor și a livrărilor de produse petroliere la nivel național, dar și în regiune”, spune un comunicat al Rompetrol.

KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere, a trimis două tancuri petroliere, care  „urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de țiței ale rafinăriei Petromidia”.


Rompetrol spune că entitatea specializată KMG Trading „are experiența și capacitatea necesară pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, de pe piața de profil, în orice context.

O furtună rusească a produs frisoane pe piață

Conducta Caspian Pipeline Consortium, care aduce țițeiul din Kazahstan mai ales rafinăriei Petromidia, dar și pentru Petrotel și Petrobrazi, a intrat în reparații din cauza stricăciunilor produse de o furtună în apropierea terminalului din portul rus Novorosiisk de la Marea Neagră.

Caspian Pipeline Consortium (CPC) are o capacitate de circa 1,2 milioane de barili pe zi, adică 1,2%  din cererea globală de petrol, iar ministrul adjunct rus al Energiei, Pavel Sorokin, a anunțat că sunt necesare reparații timp de două luni.

Capacitatea de transport a oleoductului CPC ar urma să scadă cu circa un milion de barili pe zi, potrivit oficialului rus citat de Reuters. (Într-o tonă de petrol, încap circa 7 barili).


Problemele oleoductului CPC se adaugă la deficitul de petrol rusesc de pe piață, estimat de marile case comerciale globale precum Vitol și Trafigura la 2 până la 3 milioane barili pe zi (bpd).

Cei doi mari jucători au spus, marți,  că lumea abia ar putea face față unei perturbări care depășește 2 milioane bpd, deoarece ar duce la o nouă creștere a prețurilor și la recesiune economică.

Rompetrol: pondere mică prin CPC

Rafinăria Petromidia procesează, în special, țiței origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore și offshore din portul Novorossiysk.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rompertol spune acum că „ponderea țițeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în rețetele de obținere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod current”.

„Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaționale de țiței, la care se adaugă și stocurile de urgență, constituite conform obligațiilor legale. Stocurile permit și asigură funcționarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcție de gradul de utilizare, dar și de eventualele condiții meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare”, mai spune comunicatul Rompetrol.

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: