duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2013

Compania de stat Romgaz a primit opțiunea de a participa în operațiuni petroliere alături de ExxonMobil Exploration and Production România ltd. și OMV Petrom SA, pentru perimetrul Midia din Marea Neagră, printr-un contract semnat miercuri de către cele trei companii.

Prezent la semnarea contractului, premierul Victor Ponta a anunțat schimbarea abordării Guvernului în politica resurselor energetice.

”Aş vrea ca prin acest eveniment să reiterez o schimbare importantă de abordare în politica resurselor energetice pe care o promovăm, în perioada imediat următoare: promovarea şi încurajarea investiţiilor străine, alături însă, de încurajarea şi promovarea companiilor româneşti şi cu capital autohton”, a declarat șeful Guvernului.


Potrivit Romgaz, în baza contractului, compania de stat are opțiunea de a achiziționa o participație de 10% în Midia Deep de la celelalte două societăți.

”Opțiunea Romgaz de a intra este declanșată de finalizarea contractului de transfer și de anunțul unein descoperiri comerciale”, a menționat compania de stat.

Exercitarea opțiunii este condiționată de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare și producție pentru o porțiune din perimetrul Midia de la titularii licențelor.

În octombrie 2012, Exxon și OMV petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Recources Ltd. și petro Ventures Europe BV, pentru achiziția unei aprticipații de 85% pentru drepturile de explorare și producție de hidrocarburi aferente unei porțiuni din perimetrul Midia XV în zona românească a Mării Negre.


Contractul de transfer nu a fost încă finalizat, iar condițiile pentru producerea efectelor juridice ale actuia, inclusiv aprobarea de către autorități, sunt în curs de îndeplinire.

La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participație vor fi: Exxon – 42,5%, OMV Petrom – 42,5%, iar Gas Plus International BN (cotitular al licenței perimetrului Midi) își păstrează participația de 15%.

Zona Midia Deep este adiacentă perimetrului Neptun, unde, anul trecut, Exxon a anunțat descoperirea unor importante zăcăminte de hidrocarburi.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: