77% dintre români sunt în favoarea aderării țării la zona euro, cel mai ridicat procent din rândul statelor care s-au angajat să adopte moneda unică, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.
Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro.
Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77%) și Ungaria (69%), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44% în ambele țări) și Suedia (45%). Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55%). Totuși, 56% dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.
De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53% dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51% anul trecut și 44% în 2015.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Cea mai tare măsură de securitate a României. Discuția mediului de afaceri cu guvernul”)
România este singurul stat european, dintre cele șapte care s-au angajat juridic să adopte moneda euro, care nu mai îndeplinește niciun criteriu de convergență.
Asta deși, la un moment dat, România a îndeplinit (ultima dată în 2016 – înainte de-a intra în vigoare legile cu caracter electoral luate de Victor Ponta în 2015) toate cele cinci criterii economice necesare aderării la zona euro, singurul la care a rămas restantă atunci fiind cel juridic.