miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2022

77% dintre români sunt în favoarea aderării țării la zona euro, cel mai ridicat procent din rândul statelor care s-au angajat să adopte moneda unică, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.

Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro.

Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77%) și Ungaria (69%), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44% în ambele țări) și Suedia (45%). Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55%). Totuși, 56% dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.


De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53% dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51% anul trecut și 44% în 2015.

(Citiți și:Cristian Grosu / Cea mai tare măsură de securitate a României. Discuția mediului de afaceri cu guvernul”)

România este singurul stat european, dintre cele șapte care s-au angajat juridic să adopte moneda euro, care nu mai îndeplinește niciun criteriu de convergență.

Asta deși, la un moment dat, România a îndeplinit (ultima dată în 2016 – înainte de-a intra în vigoare legile cu caracter electoral luate de Victor Ponta în 2015) toate cele cinci criterii economice necesare aderării la zona euro, singurul la care a rămas restantă atunci fiind cel juridic.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: