luni

29 aprilie, 2024

31 octombrie, 2023

„România este vulnerabilă la blackout și îmi asum ceea ce spun, pentru că știu cum a fost proiectat sistemul energetic”, a afirmat la o dezbatere de specialitate, Carmencita Constantin, directorul general al General Electric (GE) Power Infrastructure.

Blackout energetic înseamnă întreruperea totală a alimentării cu curent electric a unei regiuni extinse și este cea mai severă formă de pană de curent care poate apărea într-un sistem energetic. Remedierea unei asemenea anomalii în funcționare poate dura zile, timp în care se înregistrează mari pierderi.

„România este vulnerabilă la blackout și îmi asum ceea ce spun pentru că știu cum a fost proiectat sistemul. Sistemul (energetic – n. r.) a fost proiectat pentru ca, în fiecare zonă mare energetică a României, care înseamnă și zonă geografică – Transilvania, Muntenia, Banat, Moldova etc. – să aibă cel puțin trei surse de injecție de energie, în așa fel încât dacă oricare dintre fenomene s-ar întâmpla ele să se ajute una pe alta, să se repornească sistemul insularizat. Transilvania, astăzi, are așa: Mărișelu – hidro oprită pentru retehnologizare, Iernut se chinuie să-l țină pe cel vechi că pe cel nou nu l-a pus în funcțiune, Mintia, al treilea cap al triunghiului oprită, cu o speranță de 1.700 de Megawați, pe care dacă o vedem cel mai devreme în șapte ani de aici încolo, dincolo decât ce s-a semnat în contract, să dea Dumnezeu să fie în 2026! Sunt doi ani, nici nu mai pot să-l pun pe 2023… Nu trece nicio linie a Transelectricii Carpații. Transilvania este vulnerabilă. Capacitatea de import pe zona respectivă nu este suficientă să acopere”, a spus Constantin.


Oficialul GE Power Infrastructure a afirmat că prioritatea României, prin viitoarele proiecte, trebuie să fie gazul, atât pe producție, cât și pe generare și extracție din Marea Neagră, scrie Agerpres.

„Continui să insist ca prioritatea celor care guvernează aceste proiecte să fie gazul. Când spun gaz, să fie nu numai producerea pe gaz, să fie și generarea și soluția de extragere a gazelor din Marea Neagră. Pentru că dacă nu ne vom trezi cu toți, toate miile de megawați pe gaz în tranziție anunțați – 1.700 Mintia, 430 Iernut, 1.300 CE Oltenia, o mie și ceva București, multe alte cogenerari industriale și municipale – vor trebui să producă energie electrică pe gaz de import, dacă nu ne asigurăm că avem și controlul gazului din Marea Neagră simultan. Când spun prioritate națională gaz, atenție ce se întâmplă cu Marea Neagră, atenție ce se întâmplă cu ritmul de construcție al capacităților pe gaz! Energetica nucleară este într-adevăr o preocupare pe care o s-o vedeți în creștere la nivel european. Categoric, nu vorbim aici doar de Germania, care se reîntoarce cu ochii către energetica nucleară. Vorbim de puterea pe care Franța, prin EDF, o va ridica la nivelul Europei, atât pentru reactoarele modulare de capacitate «mică», care se construiesc ușor, care sunt flexibile, care au capacitate de backup exact ca o centrală pe gaz și care, în combinație cu gazul, pot face tranziția, până în 2050, către o economie verde”, a subliniat Carmencita Constantin.

Reprezentanți ai companiilor din domeniul energiei, de mediu și ai autorităților participă, marți, la cea de-a V-a ediție a Forumului Economic Român, eveniment în care se va analiza capacitatea României de a se exprima coerent și consistent în context regional și global. 

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: