vineri

19 aprilie, 2024

18 iunie, 2021

Evoluția economiei României, inclusiv în perioada pandemiei, alimentează pariurile analiștilor care estimează că PIB-ul nominal al României va urca trei poziții și va intra în Top 10 economii UE, până la finele acestui deceniu, afirmă directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

„România poate să treacă uşor la un PIB nominal de peste 250 de miliarde de euro în anul 2022, ceea ce ar însemna o creştere semnificativă faţă de 2020. (…) Are şanse foarte mari ca până la finele acestui deceniu să depăşească alte trei ţări şi să se poziţioneze în top 10 economii din UE din perspectiva PIB-ului nominal”, a declarat Andrei Rădulescu, citat de Agerpres.


Anul trecut, scăderea pe PIB nominal a fost de doar aproximativ 5 miliarde de euro, până la 218,2 miliarde de euro.

(Citiți și:”Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE”)

„Economia României a consemnat anul trecut o evoluţie mult mai bună faţă de ce s-a întâmplat la nivelul UE per ansamblu”, a amintit directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

PIB a scăzut cu doar 3,9% în 2020, față de 2019, iar economia zonei euro a scăzut cu 6,5% în 2020 faţă de 2019. Zona euro este principalul partener economic al României.

Revenirea economiei din pandemie

Analistul BT a recunoscut că statisticile favorabile ale ritmurilor anuale ridicate pe termen scurt sunt tributare și aşa-numitului efect-bază (raportarea procentuală se face la o referință mult coborâtă anterior).

(Citiți și: „Revenire neașteptată a economiilor – creștere a indicatorilor PMI pentru Zona Euro în martie”)


Totuși, „vom vedea o redinamizare a consumului de energie, care reprezintă un indicator foarte bun pentru evoluţia PIB-ului şi vedem că, practic, consumul de energie în luna aprilie a consemnat o creştere de peste 20%, comparativ cu aprilie anul trecut”, spune Andrei Rădulescu.

„Investiţiile productive au crescut în fiecare trimestru din 2020. Deci, practic, România a fost singura ţară din UE care a raportat o dinamică anuală pozitivă a investiţiilor productive în fiecare trimestru din 2020”.

Anul trecut, majorarea investiţiilor productive, cu aproximativ 7% an pe an, a determinat practic tranziţia rapidă de la ciclul economic post-criză la cel post-pandemie.

Creștere economică de 10% în T2

Cel mai probabil, creşterea economică anuală pe dinamica anuală din Trimestrul 2 / 2021 se va apropia de pragul de 10%, potrivit estimărilor BT.

Un climat foarte bun este în  sfera internaţională, care s-a propagat şi pe pieţele emergente, inclusiv pe economia României. Prima de risc pe România a ajuns deja la nivelul din perioada pre-pandemie, a subliniat acesta.

„Avem acest indicator de încredere în economie, fie că vorbim de România, fie că vorbim de zona euro, şi observăm faptul că şi indicatorii de încredere în economie s-au apropiat în România, dar şi în zona euro – în zona euro chiar au depăşit – de nivelul din februarie 2020”.

România are cel mai ridicat nivel de încredere în economie, conform indicatorilor calculaţi de Comisia Europeană, din februarie 2020

Măsurile la nivel mondial „de ordin monetar neconvenţional, adică programe monetare de cumpărare de active, fiscal-bugetar şi de venituri cumulate anul trecut, au fost de ordinul a 20 de trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 25% din PIB-ul mondial”, a conchis Andrei Rădulescu la un eveniment a organizat de publicația Piața Financiară la Predeal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: