fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Revenire neașteptată a economiilor – creștere a indicatorilor PMI pentru Zona Euro în martie

de Adrian N Ionescu , 25.3.2021

Economia Zonei Euro a revenit surprinzător pe creștere în martie, potrivit indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index), dar așteptările pentru aprilie nu se îmbunătățesc.

În plus, prognozele economoștilor privind creșterea în 2021 a economiei Germaniei (motorul principal al Europei) arată mai degrabă nesiguranță, variind între 3,7% și 4,9% .

Indicatorii PMI , construiți de Markit Economics pe baza opiniilor managerilor marilor companii, a revenit pe creștere și mai sus de pragul de 50 de puncte, care este granița dintre creștere și recesiune, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

Pe de altă parte, Institutul de cercetare economică Ifo a înrăutăţit estimarea pe 2021 privind creşterea PIB-ului Germaniei la 3,7%, faţă de prognoza anterioară, de 4,2%.

Un alt institut german de cercetare economică, IW, previzionează un avans al PIB-ului celei mai mari economii europene de 3% în 2021 şi avertizează că Germania nu va ajunge la nivelul de dinaintea crizei până în 2022.

Și, în fine, Institutul de politici macroeconomice (IMK) este mai optimist, prognozând o creştere a economiei germane de 4,9% în 2021, potrivit DPA şi Xinhua, citate de Agerpres.

Recrudescența pandemiei, încetinirea redresării și inegalitatea ritmurilor diferitelor sectoare

„Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, iar restricţiile vor încetini redresarea”, a apreciat Timo Wollmershaeuser, director al Ifo Institute.

Actuala criză ar urma să coste Germania 405 miliarde de euro până la finalul lui 2022, potrivit economistului citat.

Numărul şomerilor ar urma să scadă uşor anul acesta, de la 2,7 milioane la 2,65 milioane, sau de la o rată a şomajului de 5,9% la 5,8%, în funcţie de evoluţia pandemiei, conform Ifo.

„Există disparităţi în creştere în economia germană. În timp ce sectorul serviciilor este în regim de staţionare, industria ţării ajunge gradual la nivelul de dinaintea crizei, în special în urma majorării exporturilor către China şi Statele Unite”, apreciază economiștii de la IW.

Pe de altă parte, economiștii de la IMK  cred că, în pofida restricţiilor şi a începutului lent al vaccinării, PIB-ul Germaniei “se va redresa semnificativ în 2021 şi în 2022”, datorită comerţului extern şi consumului privat, susţin analiştii de la IMK. Aceştia se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 4,2% în 2022.

Optimism neașteptat în martie

Creșterea din martie a economiei Germaniei (motorul economic al Europei), în cel mai bun ritm din ultimii trei ani, și evoluția industriei din Germania au contribuit la creșterea indicatorilor PMI (Purchasing Managers’Index, ai Markit Economics), mai sus de pragul de 50 de puncte care este granița dintre creștere și recesiune, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

„Datele publicate de Markit Economics astăzi indică revenirea economiei  Zonei Euro pe creștere în martie, după patru luni de scădere și o lună de stagnare. Evoluția  a  fost  determinată  de accelerarea  economiei  mondiale,  procesul  de vaccinare din regiune și mix-ul  relaxat (fără precedent)  de  politici  economice în implementare”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT în raportul citat.

Raportul BT „evidențiază creșterea industriei prelucrătoare pentru a noua lună consecutiv în martie,  cu  un  ritm  în  accelerare  spre  un  nivel  record  (indicatorul PMI  în urcare cu 4,5 puncte raportat la februarie, la 62,4 puncte – maxim istoric”.

Totuși, cea mai mare parte a Europei suferă de al treilea val al pandemiei coronavirus și tendința declanșată în martie s-ar putea să nu mai continue în aprilie, potrivit economiștilor citați de Reuters.

(Citiți și: „Indicatorii din zona euro sugerează o contracție a PIB-ului în primul trimestru”)

Fabricile şi-au majorat producţia la cel mai rapid ritm lunar din peste 23 de ani, contracarând încetinirea din sectorul dominant al serviciilor, care este mult mai vulnerabil la restricţii.

Peste granița recesiunii

Indicatorul composit PMI pentru Zona Euro a urcat în martie peste granița de la 50 de puncte, până la cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2018 încoace, 52,50 de puncte, de la 48,80 puncte în luna precedentă.

Chiar dacă cei mai optimişti participanți ai sondajul realizat de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 51 de puncte, majoritatea se aşteptau la un avans modest, până la 49,1 puncte.

„Creşterea din martie a indicatorului Zonei Euro l-a împins peste borna de la 50 de puncte pentru prima oară în 6 luni, dar înăsprirea restricțiilor din mai multe țări sugerează că îmbunătățirea nu va va mai fi susținută “, a apreciat Jessica Hinds de la capital Economics, citată de Reuters.

Indicatorul PMI pentru sectorul serviciilor rămâne încă sub pragul de 50 de puncte, la 48,80 de puncte, deși în creștere de la 45,70 puncte.

În scenariul său de bază, Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4% în 2020, faţă de o creştere cu 3,9% previzionată în decembrie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde, citată de Agerpres.

Oficialul BCE a adăugat că riscurile la adresa perspectivelor economice au devenit mai echilibrate, dar ar putea înclina spre o deteriorare pe termen scurt, din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea ei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.3.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Apel lansat asociații de magistrați: Fără reforme reale și rapide, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Vladimir Ionescu

”Fără reforme reale și rapide în justiție, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil”, avertizează într-un comunicat comun trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din… Mai mult

Stiri

Companiile care dețin centre de servicii suport vizează extinderea facilităților pentru munca la distanță – studiu Deloitte

Razvan Diaconu

Centrele de servicii suport (SSC) investesc din ce în ce mai mult în capacități strategice pentru a crea valoare pentru companiile mamă pe care le… Mai mult

Stiri

Arieratele bugetare ale statului au crescut cu 20 mil. lei într-o singură lună

Adrian N Ionescu

Arieratele bugetare totale ale statului au crescut cu 7,6%, sau cu peste 19,7 milioane de lei, în aprilie 2021 față de luna anterioară, până 278,94… Mai mult

Europa

Autorități UE cer interzicerea recunoașterii faciale în spații publice

Iulian Soare

Interzicerea utilizării recunoașterii faciale și a altor tehnologii AI pentru supraveghere în locurile publice a fost cerută luni de autorități UE pentru protecția datelor, anunță… Mai mult

Europa

UE pregătește o unitate de reacție rapidă la atacuri cibernetice

Iulian Soare

UE pregătește de lansare o nouă unitate de reacție rapidă la atacuri cibernetice, conform unui proiect al planului consultat de Politico. Comisia Europeană va prezenta… Mai mult

Europa

Interzicerea tehnologiilor AI pentru supraveghere în locuri publice este cerută de autorități UE

Iulian Soare

Interzicerea utilizării de tehnologii AI pentru supraveghere în locurile publice a fost cerută luni de autorități UE pentru protecția datelor, anunță Politico. Instituțiile care au… Mai mult

Europa

România lasă în urmă 6 state și urcă în plină pandemie la 79% din media UE la consum individual efectiv

Marin Pana

România s-a situat anul trecut la 79% din nivelul de trai mediu al UE 27, la egalitate cu Estonia și peste alte șase state membre,… Mai mult