sâmbătă

27 aprilie, 2024

25 martie, 2021

Economia Zonei Euro a revenit surprinzător pe creștere în martie, potrivit indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index), dar așteptările pentru aprilie nu se îmbunătățesc.

În plus, prognozele economoștilor privind creșterea în 2021 a economiei Germaniei (motorul principal al Europei) arată mai degrabă nesiguranță, variind între 3,7% și 4,9% .


Indicatorii PMI , construiți de Markit Economics pe baza opiniilor managerilor marilor companii, a revenit pe creștere și mai sus de pragul de 50 de puncte, care este granița dintre creștere și recesiune, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

Pe de altă parte, Institutul de cercetare economică Ifo a înrăutăţit estimarea pe 2021 privind creşterea PIB-ului Germaniei la 3,7%, faţă de prognoza anterioară, de 4,2%.

Un alt institut german de cercetare economică, IW, previzionează un avans al PIB-ului celei mai mari economii europene de 3% în 2021 şi avertizează că Germania nu va ajunge la nivelul de dinaintea crizei până în 2022.

Și, în fine, Institutul de politici macroeconomice (IMK) este mai optimist, prognozând o creştere a economiei germane de 4,9% în 2021, potrivit DPA şi Xinhua, citate de Agerpres.

Recrudescența pandemiei, încetinirea redresării și inegalitatea ritmurilor diferitelor sectoare


„Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, iar restricţiile vor încetini redresarea”, a apreciat Timo Wollmershaeuser, director al Ifo Institute.

Actuala criză ar urma să coste Germania 405 miliarde de euro până la finalul lui 2022, potrivit economistului citat.

Numărul şomerilor ar urma să scadă uşor anul acesta, de la 2,7 milioane la 2,65 milioane, sau de la o rată a şomajului de 5,9% la 5,8%, în funcţie de evoluţia pandemiei, conform Ifo.

„Există disparităţi în creştere în economia germană. În timp ce sectorul serviciilor este în regim de staţionare, industria ţării ajunge gradual la nivelul de dinaintea crizei, în special în urma majorării exporturilor către China şi Statele Unite”, apreciază economiștii de la IW.

Pe de altă parte, economiștii de la IMK  cred că, în pofida restricţiilor şi a începutului lent al vaccinării, PIB-ul Germaniei „se va redresa semnificativ în 2021 şi în 2022”, datorită comerţului extern şi consumului privat, susţin analiştii de la IMK. Aceştia se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 4,2% în 2022.

Optimism neașteptat în martie

Creșterea din martie a economiei Germaniei (motorul economic al Europei), în cel mai bun ritm din ultimii trei ani, și evoluția industriei din Germania au contribuit la creșterea indicatorilor PMI (Purchasing Managers’Index, ai Markit Economics), mai sus de pragul de 50 de puncte care este granița dintre creștere și recesiune, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

„Datele publicate de Markit Economics astăzi indică revenirea economiei  Zonei Euro pe creștere în martie, după patru luni de scădere și o lună de stagnare. Evoluția  a  fost  determinată  de accelerarea  economiei  mondiale,  procesul  de vaccinare din regiune și mix-ul  relaxat (fără precedent)  de  politici  economice în implementare”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT în raportul citat.

Raportul BT „evidențiază creșterea industriei prelucrătoare pentru a noua lună consecutiv în martie,  cu  un  ritm  în  accelerare  spre  un  nivel  record  (indicatorul PMI  în urcare cu 4,5 puncte raportat la februarie, la 62,4 puncte – maxim istoric”.

Totuși, cea mai mare parte a Europei suferă de al treilea val al pandemiei coronavirus și tendința declanșată în martie s-ar putea să nu mai continue în aprilie, potrivit economiștilor citați de Reuters.

(Citiți și: „Indicatorii din zona euro sugerează o contracție a PIB-ului în primul trimestru”)

Fabricile şi-au majorat producţia la cel mai rapid ritm lunar din peste 23 de ani, contracarând încetinirea din sectorul dominant al serviciilor, care este mult mai vulnerabil la restricţii.

Peste granița recesiunii

Indicatorul composit PMI pentru Zona Euro a urcat în martie peste granița de la 50 de puncte, până la cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2018 încoace, 52,50 de puncte, de la 48,80 puncte în luna precedentă.

Chiar dacă cei mai optimişti participanți ai sondajul realizat de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 51 de puncte, majoritatea se aşteptau la un avans modest, până la 49,1 puncte.

„Creşterea din martie a indicatorului Zonei Euro l-a împins peste borna de la 50 de puncte pentru prima oară în 6 luni, dar înăsprirea restricțiilor din mai multe țări sugerează că îmbunătățirea nu va va mai fi susținută „, a apreciat Jessica Hinds de la capital Economics, citată de Reuters.

Indicatorul PMI pentru sectorul serviciilor rămâne încă sub pragul de 50 de puncte, la 48,80 de puncte, deși în creștere de la 45,70 puncte.

În scenariul său de bază, Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4% în 2020, faţă de o creştere cu 3,9% previzionată în decembrie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde, citată de Agerpres.

Oficialul BCE a adăugat că riscurile la adresa perspectivelor economice au devenit mai echilibrate, dar ar putea înclina spre o deteriorare pe termen scurt, din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea ei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: