România a suspendat recepționarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus, cu excepția dozelor de la Johnson&Johnson, a anunțat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu (foto), vicepreședinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-Covid (CNCAV).
„Am suspendat livrările de vaccin, cu excepția dozelor de la Johnson&Johnson. În această noapte sosesc 237.000 de doze de la Johnson&Johnson”, a declarat oficialul, citat de Agerpres.
Dozele expirate nu mai sunt distruse, se așteaptă o eventuală prelungire a termenului de valabilitate
Deocamdată, România trebuie să vândă dozele aflate în depozite, înainte ca termenul lor de utilizare să expire, așa cum s-a întâmplat cu peste 40.000 de doze produse de AstraZeneca.
La un preț de doi euro pe doză, pierderea generată de distrugerea lor ar fi de cel puțin 70.000 de euro, în condițiile în care state mai sărace decât România, precum Republica Moldova sau Ucraina, nu au vaccinuri.
Valeriu Gheorghiță, coordonarul campanie naționale de imunizare împotriva Covid-19, a anunțat joi că dozele expirate de AstraZeneca nu au fost distruse, așa cum se intenționa, ci carantinate, în așteptarea unui răspuns al producătorului referitor la eventuala prleungire a termenului de valabilitate:
Ieri, 30 iunie, au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, sunt şapte loturi diferite.
Am luat decizia ieri, de a carantina aceste zone şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate.
Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni – date care să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate.
Mai multe state au contactat Bucureștiul pentru cumpărarea vaccinurilor nefolosite de români
În afara Danemarcei, care deja a convenit cu autoritățile de la București livrarea unui milion de doze de ser anti-Vovid, mai există și alte state care s-au adresat țării noastre pentru a achiziționa vaccinuri din stocurile crescânde.
„Față de Danemarca, sunt solicitări din partea multor state și pentru care se lucrează în comun cu autoritățile care au responsabilități din MAE, premierul și Administrația prezidențială și aici vom avea vești probabil săptămâna viitoare. Vom comunica atunci când se finalizează”, a spus Andrei Baciu.
(Citiți și: „România vinde Danemarcei 1 milion de doze de vaccin anti-Covid – primele seruri de pe stoc vândute ca să nu expire”)
România are milioane de doze de vaccin anti-Covid în depozite, în condițiile lipsei cererii din partea populației, și suspendase deja livrările de vaccin programate pentru luna iunie.
Pentru a crește acoperirea vaccinală în mediul rural, unde ratele sunt cu mult sub media națională, CNCAV a declanșat în urmă cu aproximativ o lună imunizarea prin intermediul echipelor mobile.
Aproape 163.000 de români din mediul rural s-au vaccinat până acum în cabinetele medicilor de familie sau prin intermediul echipelor mobile trimise în sate, conform datelor CNCAV.