sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 mai, 2016

pasaport canadianBulgaria și România și-ar putea folosi dreptul de veto împotriva Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada din cauza „tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetățenilor lor în materie de vize, potrivit unei scrisori comune semnate de ambasadorii celor la UE ai celor două state.

„Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria și România, în circumstanțele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea … (acordului) atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetățenilor noștri”, se spune în scrisoarea ce a circulat printre oficialii Uniunii înaintea reuniunii miniștrilor comerțului din UE, care a avut loc vineri la Bruxelles, scrisoare este prezentată de Eurobserver.

Acordul de parteneriat strategic și liber schimb cu Ottawa ar urma să fie semnat cu ocazia viitorului summit UE-Canada, în luna octombrie.


Avocații Comisiei, mai scrie Euobserver, dezbat încă dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre și Canada, sau un simplu acord UE-Canada.

În primul caz, el ar trebui ratificat prin consens în Consiliul UE și de toate cele 28 de parlamente naționale, ceea ce le-ar oferi Bucureștiului și Sofiei opțiunea de a-l bloca.

În varianta a doua, ar putea fi ratificat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria și România nu ar dispune de o pondere suficientă.

Bulgaria și România sunt singurele state din uniunea care ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Canada.


Comisia Europeană a discutat, la mijlocul lunii aprilie, evaluarea privind consecințele juridice, politice și economice ale introducerii vizelor pentru americani și canadieni, ca reacție la refuzul acestor state de a elimina vizele pentru români, bulgari, ciprioți și polonezi.

A amânat o decizie și a cerut Parlamentului European și Consiliului European să dezbată de urgență această evaluare și să adopte o poziție până cel târziu la data de 12 iulie 2016.

Comisia a luat act, pe 12 aprilie, de faptul că lipsa de reciprocitate există încă în acest moment, Canada și SUA refuzând să elimine regimul vizelor.

De asemenea, a evaluat consecințele introducerii unei măsuri simetrice și fezabilitatea implementării vizelor pentru SUA, Canada și Brunei.

Decizia unei eventuale suspendări pe 12 luni a regimului de care cetățenii celor două state se bucură acum, adică a reintroducerii vizelor, va fi luată de Parlamentul European și de Consiliul European. Până la 12 iulie 2016.

Comisia va decide următorii pași doar după ce celelalte două instituții vor adopta pozițiile față de această situație.

Măsura care ar putea fi luată, dar care este puțin probabilă, este de suspendare temporară a exceptării de la regimul obligativității vizelor pentru cetățenii din țările terțe vizate, pentru o perioadă de 12 luni.

Dacă se va ajunge la această suspendare a actualului regim, americanii și canadienii vor avea avea nevoie de vize pentru cel mult 90 de zile, dintr-o perioadă de 180 de zile , indiferent de scopul vizitei (turism, afaceri, vizite la rude etc.)

“În conformitate cu evaluarea în cauză, este foarte puțin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispozițiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii privind obligativitatea vizelor și, pe de altă parte, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada și SUA (și, de asemenea, din Brunei)”, potrivit evaluării CE.

În momentul de față, românii și bulgarii au nevoie de vize pentru a călători în canada, iar SUA cere vize nu doar pentru aceste ultime două state intrate în UE, ci și pentru polonezi, croați și ciprioți.

Ultimele reciprocități depline au fost realizate cu Japonia în decembrie 2015, iar cu Australia în iunie 2015.

Rata de refuz a vizelor pentru SUA, în 2015:

  • Bulgaria – 17.26%
  • Croația – 5.29%
  • Cipru – 3.53%
  • Polonia – 6.37%
  • România – 11.16%.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: