Întors de la summit-ul de iarnă al UE, preşedintele Băsescu a anunţat că deciziile luate, la care a aderat şi România alături de alte 22 din 27 de state, trebuie trecute în Constituţie – potrivit Pactului fiscal adoptat la Bruxelles.În acest sens, şeful statului a anunţat consultări cu partidele parlamentare.
Opoziţia a anunţat deja că va accepta modificarea Constituţiei doar după alegeri anticipate şi doar cu un guvern de tehnocraţi, şi a propus ceea ce ea numeşte o altă formulă juridică pentru acordul interguvernamental.
cursdegugvernare.ro a consultat doi analişti politici care să comenteze revenirea, cu şanse reale, pe agenda publică a modificării Constituţiei. Două opinii radical diferite.
Cristian Pârvulescu, politolog: Băsescu folosește limitarea deficitului pentru a desființa Senatul. Dacă Opoziția e formată din imbecili, e problema ei
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că președintele Traian Băsescu folosește introducerea deficitului structural maximal în Constituție pentru a revizui Legea fundamentală în sensul trecerii la Parlamentul unicameral. În context, politologul consideră că Opoziția este incapabilă să ia decizii.
” Tema referendumului nu va deficitul, ci desființarea democrației în România, adică a Senatului, a pluralismului și va fi foarte popular. (…) Traian Băsescu vrea să dea mare lovitură Parlamentului și să-și realizeze până la capăt planul de a distruge opoziția și a desființa Senatul. Opoziția este luată oarecum pe nepregătite de această situație și vrea să o ia cu un pas înainte, dar într-o logică măruntă”, a declarat decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA.
”Nu mă interesează opoziția, dacă opoziția e formată din imbecili, asta este problema opoziției, eu vorbesc acum în calitatea mea de cetățean al României, al cărui viitor e pus în primejdie. Opoziția este în incapacitate de a lua decizii și în încercarea de a veni cu o propunere înainte ca Traian Băsescu să-și bazeze ideea”, a mai spus Pîrvulescu.
Referitor la faptul că liderul USL social-democratul Victor Ponta ar accepta revizuirea Constituției, după declanșarea de alegeri anticipate:
”Ponta a vorbit despre alegeri anticipate pentru modificarea Constituției, pentru că el nu-și pune problema că acest deficit nu trebuie să fie acceptat, nu-și pune această problemă, pentru că la nivelul PSD-ului și al PNL-ului, oamenii sunt obișnuiți să spună da la orice ideea vine din străinătate”, consideră Pîrvulescu.
Politologul atrage atenția asupra efectelor negative pe care le-ar avea asupra dezvoltării României introducerea unei limitări a deficitului prin Constituție, temă care surclasează ca importanță renunțarea la Parlamentul bicameral.
”Este o problemă vitală a democrației în România, pentru că bicameralismul este mai puțin important decât păstrarea suveranității economice – să-ți faci politicile economice așa cum vrei – pentru că iei decizia să ai deficit într-un an, după care, din contră, ai excedent”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
”Această acțiune este iresponsabilă atât la nivel european, cât și la nivel național. Faptul că fără nici un fel de dezbatere s-a luat o asemenea decizie atât de către celelalte state, cât și de către România care nu era în nici un fel obligată să facă asta, să nu uităm, mi se pare că este un lucru cât se poate de grav”, a mai spus el despre decizia luată la Consiliul European, la care a subscris și Traian Băsescu.
Pîrvulescu, despre impunerea unui guvern de tehnocrați:
- „PDL nu se poate recredibiliza cu o simplă remaniere guvernamentală, ci cu o schimbare radicală de guvern și de prim-ministru. Dar ceea ce spunea Elena Udrea sâmbătă era înainte ca ei să aprofundeze exact toate informațiile, iar acum s-a schimbat situația.
- Astăzi, se pune în discuție problema modificării Constituției în lunile următoare, deși nu există o majoritate pentru modificarea Constituției, UDMR este într-o situație de a fi prizonier la guvernare și nu mai are marjă de manevră aproape deloc, deci nu va mai mai avea foarte multe argumente împotriva modificării Constituției.
- Traian Băsescu este acum într-o capcană, pentru că acum, când (Guvernul de tehnocrați, n.r.) l-a propus Ponta, nu cred că și-l mai dorește.
- Eu consider că, în momentul de față, un guvern de tehnocrați nu e nici pe departe o soluție. În varianta lui Ponta, guvernul de tehnocrați nu trebuie să asigure decât alegeri anticipate, urmând ca după alegerile anticipate să modifice Constituția cu un mandat clar al națiunii.„
Sorin Ioniţă (Societatea Academică Română): Dacă nu te vor partidele, La revedere cu tehnocraţia!
Analistul politic Sorin Ioniță, de la Societatea Academică Română (SAR) , consideră că introducerea deficitului maximal în Constituție este o probelmă de durată, iar impunerea unui guvern de tehnocrați este condiționată puternic de acordul politic din coaliția de guvernare.
„Probabil că nu se vor băga (deciziile de la Consiliul European) în Constituție așa repede. Deci, oricum e vorba de luni de zile de discuții. Nu cred că în vreo țară se pot legifera atât de repede lucrurile”, a declarat Ioniță despre reviziuirea Constituției.
Referitor la schimbarea actualului guvern cu unul de tehnocrați, el a apreciat că este cu atât mai posibil ca șeful statului să găsească sprijin la Opoziție pentru această variantă cu cât USL ”i-a făcut cadou” președintelui Traian Băsescu șefia Senatului, unde lider este democrat-liberalul Vasile Blaga.
„E posibil și asta, dar e cu atât mai posibil acum, pentru că după ce i-au făcut cadou președinția Senatului se teme și mai puțin de suspendare decât înainte, deci n-ar avea de ce să se teamă de un premier tehnocrat. Depinde, eu cred că el va face niște consultări acum, nu va spune un NU clar Opoziţiie și îi va chema ”Haideți să discutăm cum e cu Guvernul!”. Presupun că va ști să-i bage în colț cumva. Dar ca să treci un amendament constituțional acum în Parlament e greu, pentru că oricum se va lega toată lumea de fleacuri”, a explicat Ioniță.
Directorul executiv al SAR atrage, însă, atenția că Băsescu nu ar avea sprijin pentru un guvern de tehnocrați în coaliția de guevrnare și în special în PDL.
”Cu guvernul de tehnocrați, nu știu dacă găsește un sprijin majoriatar în PDL. E greu de crezut. Tehnocrat, tehnocrat, dar cu același algoritm. O să-l pună pe generalul Oprea, care este atât de tehnocrat, vreo doi UDMR-iști mai tehnocrați. Deci, până la urmă, tot aceeași componență din Parlament trebuie să ai, pentru că altfel, dacă nu te vor partidele, la revedere cu tehnocrația. Curente (favorabile unui guvern tehnocrat) sunt în PDL, ideea e să fie toți, pentru că ei nu au cine știe ce, nu au o majoritate foarte mare, adică să fie suficienți, să nu fie doar disidenți de la curentul ăsta. Nu cred că baronii locali vor să-și piardă oamenii actuali din Guvern. E complicat”, a conchis Sorin Ioniță.