fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Deblocarea fondurilor UE ar putea costa România câteva sute de milioane. Se negociază corecţii financiare pe 5 programe

de Razvan Diaconu 17.9.2012

Comisia Europenă cere României corecţii financiare de 25% din sumele primite de la Bruxelles în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselelor Umane (POSDRU) pe perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012 şi urmează să impună ţării astfel de penalizări pe încă patru programe operaţionale mari.

Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) a informat luni că CE desfăşoară procedura de pre-suspendare a POSDRU, program gestionat de Ministerul Muncii, “din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achizițiilor publice în perioada menționată“.

“Executivul întreprinde la ora actuală acțiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncționalitățile și a asigura funcționarea optimă a sistemului”, susţine MAEur.

Comisia Europeană este în fază de conciliere cu România, pentru stabilirea de corecţii financiare şi pentru alte 4 programe operaţionale, de valoare mult mai mare: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T) – de la Ministerul Transporturilor, Programul Operaţional Regional (POR) – de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) – de la Ministerul Economiei, și Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – de la Ministerul Mediului.

Corecțiile ar urma să fie impuse din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achizițiilor publice în perioada 1 ianuarie 2007-octombrie 2011.

Istoricul blocărilor şi deblocărilor fondurilor europene. Cum am ajuns aici

 • 11 iunie 2011. Din cauza unor nereguli constatate, în cursul unui control anual, pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data menţionată.
 • Iulie 2011. Guvernul Boc a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.
 • Sfârşitul lunii iulie 2011. Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.
 • 31 octombrie 2011. Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale. “Datele furnizate atestau atât remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate”, spune MAEur.
 • 15 decembrie 2011. Comisia Europeană a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară 2, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”.
 • 22 decembrie 2011. A fost reluat procesul de transmitere la Comisia Europeană pentru rambursare a declaraţiilor de cheltuieli pentru toate programele finanţate din fonduri structurale și de coeziune. Reluarea s-a făcut cu condiția aplicării unor corecţii financiare preventive, precum și a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a convenit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate. În funcție de rezultatul auditului, Comisia urma să decidă continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților.

Comisia Europeană a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfășurat în cursul lunii iulie 2012. În funcție de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților.

 • 16 iulie 2012. Misiunile de audit ale Comisiei Europene s-au încheiat.
 • Iulie 2012. Procesul de trimitere la Comisia Europeană spre decontare a cererilor de rambursare pentru plățile efectuate de partea română către beneficiari s-a întrerupt de la începutul lunii iulie 2012, așa cum se convenise cu Comisia Europeană în decembrie 2011. Afectate de întrerupere sunt 4 programe operaționale: POS-T, POR, POS CCE POS Mediu.

Epilog – 10% absorbţie de fonduri structurale

România a ajuns în prezent la o absorbţie de aproape 10% din cei circa 20 de miliarde de euro – fonduri structurale şi de coeziune puse la dispoziţie de Comisia Europeană, în termeni de rambursări efective de bani de la Bruxelles către România în perioada 2007-2013.

Rata de absorbţie stagnează practic din iulie 2012, de când România a convenit cu CE să oprească transmiterea de cereri de rambursare la Bruxelles.

Cei 10% pot fi consideraţi, totuşi, un forcing de final în absorbţia de fonduri UE pe acest exerciţiu financiar, în condiţiile în care în toată perioada 1 ianuaruie 2007 – septembrie 2011 rata de atragere a fondurilor comunitare a fost mult mai mică: 3,7%.

Abia din septembrie 2011 a fost constituit Ministerul Afacerilor Europene, la presiunea Comisiei Europene, care dorea un singur interlocutor cu care să discute agregat despre întregul proces de absorbţie a fondirilor comunitare.

Absorbţia pe ministere, la 31 august 2012

 • La POS Transport, UE pune României la disăpoziţie 20,8 miliarde de lei în perioada 2007-2013, din care am reuşit să atragem 6,46% (295 de milioane euro), sub formă de rambursări de la Bruxelles.
 • La POS Mediu, UE ne oferă 20,6 miliarde de lei, din care am tras 6,14% (277 milioane euro).
 • La POR, UE ne oferă 17 miliarde de lei, din care am absorbit 21,1% (786,2 milioane de euro).
 • La POSDRU, UE ne oferă 15,8 miliarde de lei, din care am absorbit 7,73% (268,8 milioane de euro).
 • La POSCCE, UE ne oferă 11,6 miliarde de lei, din care am absorbit 6,77% (173 de milioane de euro).
 • La POD CA (Dezvoltarea Capacităţii Administrative – gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor), UE ne oferă 950 de milioane de lei, din care am absorbit 17,23% (35,8 milioane de euro)
 • La POS AT (Asistenţă Tehnică – gestionat de MAEur), UE ne oferă 777 milioane de lei, din care am atras 15% (25,6 milioane de euro).

Ultimele două programe operaţionale sunt singurele care nu sunt grevate în prezent de întrereuperi sau suspendări ale rambursărilor de fonduri europene şi nici de eventuale corecţii financiare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.9.2012

Un raspuns

 1. Bogdan
  4.1.2013, 1:49 am

  Noi am vrea numai sa primim si nimic sa cheltuim ?
  Din genunchi ar trebui sa stam verical si inteligent

Lăsați un comentariu


Stiri

Video / 7 lucruri despre CRONICI spuse de 7 cititori de top în 3 minute

Redacţia

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini… Mai mult

Stiri

Ajutoare de urgență pentru gospodăriile inundate – procedură simplificată

Vladimir Ionescu

Premierul Florin Cîţu a anunțat duminică, la o videoconferinţă cu prefecţii, că se lucrează la o procedură simplificată de acordare a ajutoarelor de urgență destinate… Mai mult

Stiri

Ilie Bolojan: Instituțiile publice, gândite ca o bază de angajări – am dat afară 60 din 80 și fac exact aceleași lucruri cu 20 de oameni

Vladimir Ionescu

Instituţiile publice au fost gândite “să fie o bază de angajări”, astfel încât au ajuns să fie supraîncărcate cu personal și cu salarii foarte mari,… Mai mult

Stiri

Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii

Redacţia

Nr. 90 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 18 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe… Mai mult

Europa

Peste 300 de cazuri înregistrate la Parchetul European, în primele 2 săptămâni de funcționare

Iulian Soare

Parchetul European a înregistrat peste de 300 de cazuri în primele două săptămâni de funcționare, a declarat procurorul șef al instituției, Laura Codruța Kovesi, într-un… Mai mult

Stiri

Circuite turistice cu trenuri în regim charter închiriate de la CFR Călători

Vladimir Ionescu

CFR Călători ar putea închiria trenuri în regim charter pentru organizarea unor circuite turistice, la propunerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). “Transportul cu… Mai mult

Stiri

Personalul medical nevaccinat ar putea fi obligat să se testeze periodic anti-Covid, pe proprii bani – ministrul Sănătății

Vladimir Ionescu

Personalul medical care nu se vaccinează ar putea fi obligat să facă periodic teste anti-Covid, din fonduri proprii, pentru a respecta în felul acesta dreptul… Mai mult