vineri

19 aprilie, 2024

16 martie, 2022

Productivitatea muncii pe persoană, în termeni reali, a crescut cu 16,2% în România în 2021, cel mai ridicat procent de la nivel european, reiese din datele Eurostat consultate de Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

”Statisticile Eurostat indică ameliorarea semnificativă a productivității muncii în România anul trecut, evoluție care confirmă rezistența la suprapunerea șocurilor din sfera ofertei (inclusiv persistența pandemiei și majorarea cotațiilor internaționale la materii prime) și la tensiunile politice și exprimă premise favorabile pentru dinamica economiei pe termen scurt și mediu”, scrie el într-o notă transmisă investitorilor.

România s-a poziționat pe primul loc la nivelul țărilor din Uniunea Europeană din perspectiva evoluției acestui indicator, la distanță ridicată raportat la media regiunii, dar și comparativ cu statele din Europa Centrală și de Est.


Pe locurile următoare s-au poziționat Irlanda și Croația cu creștere a productivității muncii în 2021 cu dinamici anuale de 9,2%, respectiv 9,1%.

Indicatorul a urcat cu un ritm anual de 4,2% în Zona Euro (principalul partener economic al României) și cu dinamici anuale de 3,2% în Cehia, 4,1% în Polonia, respectiv 5% în Ungaria.

”Subliniem faptul că în perioada 2012-2021 productivitatea muncii pe persoană a crescut în România cu un ritm mediu anual de 4,9%, o dinamică cu mult peste cele înregistrate în Zona Euro (0,3%), dar și la nivelul economiilor din Europa Centrală și de Est: Ungaria (1,1%), Cehia (1,5%) și Polonia (2,5%)”.

Evoluții mixte la nivel european a productivității pe oră

În ceea ce privește evoluția productivității muncii pe oră România s-a poziționat în 2021 pe primul loc la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, cu un avans anual de 14,2%, la mare distanță de a doua clasată, Croația (cu o majorare cu 9,1% an/an).


Acest barometru a stagnat în Zona Euro și a consemnat evoluții mixte la nivelul țărilor din Europa Centrală și de Est în anul pandemic 2021: scădere cu 0,4% în Ungaria și creștere cu ritmuri anuale de 0,3% în Cehia, respectiv 0,5% în Polonia, aspect evidențiat în al doilea grafic din partea dreaptă.

În perioada 2012 – 2021 productivitatea muncii pe oră (în termeni reali) a crescut cu un ritm mediu anual de 4,8% în România, dinamică superioară celor înregistrate în Zona Euro (0,8%), Ungaria (1,4%), Cehia (1,6%) și Polonia (2,4%).

”Ameliorarea semnificativă a productivității muncii în anul 2021 exprimă premise foarte bune pentru dinamica economiei naționale pe termen scurt și mediu, scenariu susținut și de faptul că, în prezent, structura de rezistență este una foarte solidă, aspect reflectat de contribuția echilibrată a factorilor capital și productivitate multifactorială la ritmul anual al PIB potențial, conform estimărilor econometrice elaborate”, precizează economistul BT.

În opinia sa, din perspectiva structurii de rezistență (contribuția factorilor de producție la dinamica anuală a PIB potențial) economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum în ultimele decenii, evoluții determinată, în principal, de dinamica din sectorul privat, care a devenit competitiv la nivel european și pe plan mondial.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: