miercuri

1 mai, 2024

3 aprilie, 2023

Autoritățile române negociează exportul de animale vii în China și discută condițiile în care se va derula transportul animalelor vii în Libia și Liban, a declarat Ioan Oleleu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pe lângă negocierile cu Iordania și Arabia Saudită, alte oportunităţi pentru exportul de animale vii, unde sunt în curs de negociere condiţiile sanitare veterinare, sunt în Libia şi Liban, în timp ce cu China se poartă încă negocieri pentru exportul de animale vii.

„Pe produse animale şi non-animale avem schimburi importante cu ţările din Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează faptului că foarte multe unităţi de procesare, atât în domeniul cărnii, cât şi laptelui, dar şi al produselor de origine non-animale, corespund regulamentelor UE, prin investiţiile majore pe care le-au făcut în ultima perioadă. Şi din acest punct de vedere aş putea spune că, cel puţin pe domeniul procesării cărnii şi al laptelui, avem la nivel naţional unităţi care pot rivaliza din punct de vedere al condiţiilor de funcţionare şi chiar sunt mai bune decât multe unităţi din UE. Este un lucru cu care trebuie să ne mândrim şi noi ca stat, pentru că eforturile agenţilor economici au fost destul de însemnate, iar progresele pe care le-au înregistrat sunt vizibile în foarte multe unităţi”, a explicat vicepreşedintele ANSVSA, citat de Agerpres.

Israelul preia animale vii pentru că nu are în credere că abatoarele din România sunt kosher


Israel este o altă ţară unde România exportă bovine, ovine şi caprine vii, însă se află într-o fază destul de avansată pentru exportul cărnii de animale rezultate în urma sacrificării în unităţile din ţara noastră.

„Am oferit garanţiile necesare, au fost şi vizite în teritoriu la câteva unităţi de abatorizare, astfel încât agenţii economici din România să poată pune pe piaţa Israelului carne rezultată în urma sacrificării în unităţile autohtone, respectiv carne de bovină şi carne de ovină. De altfel, acest deziderat noi îl avem şi pentru alte ţări, pornind şi de la aspecte legate de bunăstarea animalelor în timpul transportului, dar şi de la tradiţia pe care unele ţări o au şi care preferă un anumit tip de sacrificare şi într-un anumit termen. De aceea este imposibil să intri, cel puţin într-o perioadă relativ scurtă, cu carne obţinută în România, urmare a sacrificărilor de animale. Suntem destul de avansaţi pe acest subiect cu serviciile sanitare veterinare din Israel şi ne dorim ca în cursul anului 2023 să reuşim ca animale sacrificate în România să facă obiectul punerii pe piaţa din Israel a cărnii sub diferite forme, fie că vorbim de carne în carcasă sau carne tranşată sau condiţionată în anumite feluri”, a subliniat Ioan Oleleu.

Subiectul abatoarelor kosher a făcut, de altfel și obiectul principal al unor discuții diplomatice purtate în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, fostul ministru Adrian Chesnoiu și E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului la București, au abordat și subiectul simplificării procedurii de acreditare a unor abatoare kosher pentru a crește accesul pe piața din Israel a cărnii și produselor agroalimentare provenite din ferme românești.

1,58 de milioane de animale vii exportate de România în 2022 – 94% au fost ovine

Conform datelor centralizate de ANSVSA, România a exportat anul trecut peste 1,56 milioane de bovine şi ovine vii în ţări din afara spaţiului comunitar, Iordania, Arabia Saudită şi Israel fiind primele destinaţii pentru animalele româneşti.


Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate în ţări terţe, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete, iar 99.526 bovine.

Topul statelor de destinație

Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania cu 996.163 bovine şi ovine vii, ponderea fiind deţinută tot de oi, respectiv 973.175 capete. Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 466.035 animale, din care 462.189 ovine şi 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete (17.984 ovine şi 67.724 bovine). Alte ţări terţe în care au mai ajuns anul trecut animalele autohtone au fost: Liban, Libia, Iraq şi Kuweit.

La 1 decembrie 2021, România avea un efectiv total de 1,819 milioane de bovine şi de 11,356 milioane de ovine. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine şi pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia, la efectivele de ovine.

Oficialul ANSVSA a anunțat că serviciile veterinare din România au înaintat Iordaniei, ţară în care sunt exportate anual sute de mii de animale vii, solicitarea de reducere a perioadei de carantină pentru ovinele destinate exportului, de la 21 la 14 zile.

Comisia Europeană a înăsprit condițiile de transportare a animalelor vii exportate

Noile cerințe, mai stricte, se vor aplica registrelor, procedurilor de urgență, punctelor de ieșire și aprobării navelor de transport al animalelor. Noile reguli au ca scop consolidarea inspecțiilor navelor de transport de animale de către statele membre. O bază de date europeană va fi creată de Agenția Europeană de Securitate Maritimă (AESM) pentru a înregistra toate inspecțiile și a permite statelor membre să acceseze rapid toate informațiile relevante în timpul verificărilor.

Potrivit noului regulament european, inspecțiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă, ce va include cel puțin un medic veterinar oficial și un expert maritim autorizat de autoritățile maritime ale statului membru. De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei călătorii cu încărcatură după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: