marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2012

Florin Georgescu, ministrul Finanțelor, a semnat, marți, cu Francois Rantrua, director de ţară, biroul Băncii Mondiale din România, Acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, în valoare de un miliarde de euro. Împrumutul se face pentru politici de dezvoltare și are opțiunea amânării la tragere.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice, ”împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de facilitare a accesului României pe pieţele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pieţelor financiare internaţionale.

Acest credit extern se adaugă la rezerva trezoreriei statului (buffer), MFP neintenţionând să utilizeze aceastăsumă, deoarece soldul în valută al trezoreriei este la nivelul convenitcu instituţiile internaţionale, împrumutul fiind un instrument de tippreventiv.”


Conform specificului, accesarea împrumutuluieste condiţionată de îndeplinirea unor acţiuni care cuprind oserie de măsuri de reformă în sectoarele finanţelor publice, administrarefiscală, energie şi sănătate, similare cu cele agreate în cadrul pachetuluide asistenţă financiară de tip preventiv încheiat cu CE, FMI şi BM,dintre care cea mai mare parte sunt îndeplinite.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de12 de ani, din care 11,5 ani perioadă de graţie, la o dobândă egalăcu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă aplicabilă la data trageriide 0,60%, conform ultimei comunicări a BIRD (ceea ce, în prezent reprezintă circa 1,11%), plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024. Banca mai percepe:

– un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului plătibil după intrareaîn efectivitate a acordului de împrumut, şi

– un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% p.a. aplicat la suma netrasă dinîmprumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: