luni

24 ianuarie, 2022

”România Investește” – Mituri și adevăruri despre fondurile de investiții

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2016

fondErste Asset Management a elaborat primul studiu cu privire la Fondurile de Investiții din România și a lansat marți ghidul „România Investește“

”România Investește” este un ghid care explică ce este, cum funcționează, care sunt principalele tipuri și în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiții.

Studiul a presupus măsurarea:

  • percepțiilor și atitudinilor vis-a-vis de surplusul financiar în general
  • gradul de cunoaștere și de informare vis-a-vis de instrumentele de economisire/investiție disponibile
  • obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire/investiție
  • percepțiilor vis-a-vis de mărcile/companiile care oferă instrumente de economisire

Concluziile principale ale studiului Erste Asset Managment relevă faptul că protecția financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiții:

  • 49% menționează protectia financiara pe termen lung
  • 38% se gândesc la linistea vieții de zi cu zi
  • 36% își doresc ca rezervele financiare să fie folosite în cel mai profitabil mod

Studiul relevă că pentru români nevoia de protecție financiară este în strânsă legatură cu dorința de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă decât grija față de viitor.

În timp ce 47% dintre respondenti detin depozite de economii mai vechi de 3 ani de zile, majoritatea respondentilor dau crezare unui mit eronat: acela ca pentru a investi intr-un fond de investitii trebuie sa detii sume mari de bani. Astfel:

  • 55% consideră că nu au indeajuns de mulți bani pentru a investi
  • 34% nu se considera îndeajuns de informați pentru a investi

Dintre românii care investesc in fonduri de investitii, majoritatea copleșitoare, de 88% consideră că fondurile de investitii pot aduce un câștig superior produselor de economisire.


Cu toate acestea, în prezent numai 1,5% dintre români sunt dispusi sa investeasca un surplus material consistent in fonduri de investitii.

Majoritatea ar direcționa un surplus financiar semnificativ in investitii imobiliare, terenuri sau achizitia unei case (aproximativ 30%) afaceri si investitii diverse (aproximativ 24%) calatorii (aproximativ 15%).

Astfel studiul releva faptul ca romanii aleg solutiile lipsite de riscuri si prefera investitiile in bunuri sau active la care au acces permanent si pe care le pot controla.

 Adevăruri și mituri

Ghidul ”România Investește” clarifică și explică detaliile referitoare la mituri si adevăruri despre fondurile de investitii:

Sansele de castig pot fi mai mari decat in cazul depozitelor. ADEVAR.

Fondul de Investitii acumuleaza o suma mai mare de bani decat capitalul personal si o imparte in mai multe tipuri de investitii. Astfel, daca o investitie nu aduce profit, exista altele care pot sa compenseze.

Fondurile de Investitii nu sunt pentru orice buzunar. DOAR UN MIT.

Nicidecum. Oricine poate incepe cu suma minima lunara de 100 RON sau EUR, in functie de moneda in care doreste sa investeasca.

Fondurile de Investitii iti blocheaza banii. DOAR UN MIT.

Nici pe departe. Fondurile Deschise de Investitii permit in general inscrierea si retragerea oricand doreste clientul.

Trebuie sa te pricepi la bani ca sa investesti. SI MIT, SI ADEVAR.

Efectiv, banii clientului sunt gestionati de un expert care are studii, experienta, acces la informatii actuale si piete internationale.

Riscul e mare. SI MIT, SI ADEVAR.

Depinde de Fondul de Investitii ales. Sunt Fonduri de Investitii cu riscuri si randamente mici, care pun accent pe stabilitate, si Fonduri cu riscuri si randamente mari, care se expun fluctuatiilor pietei.

Banii sunt investiti si pe piete financiare internationale. ADEVAR.

Ca investitor al unui Fond de Investitii care inregistreaza – spre exemplu – peste 6 miliarde de lei, orice client poate avea acces si la piete financiare internationale.

Poti sa pierzi toti banii. DOAR UN MIT.

Investitiile au un cadru legislativ strict, reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

dragos-neacsuDragoș Neacșu, CEO al Erste Asset Management a comentat:

”Mitul greșit al sumei mari de bani și lipsa informațiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiții. Despre Fondurile de Investiții s-au spus multe: că sunt complicate, că nu sunt pentru oricine. Puțini sunt însă cei care știu exact ce este un Fond de Investiții sau cum funcționeaza el. De aceea am gândit un program de educație financiară și un ghid de investiții “România Investește” în care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel oricine să poată decide singur dacă investițiile sunt potrivite, când și în ce să investească.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr