joi

25 aprilie, 2024

10 martie, 2020

UPDATE: A fost confirmat marți seara, în Capitală, un nou caz, numărul total fiind de 29 de îmbolnăviri de coronavirus.

Ultima diagnosticată este o femeie de 47 de ani care a intratîn contact direct cu polițistul pensionar internat la Spitalul MAI, Dimitri Gerota.

Este al patrulea caz diagnosticat marți cu sursa pensionarul în rezervă, angajat după pensionare la ADP Sectorul 4, care a declarat în mod fals că nu a călătorit în străinătate recent.


Ceilalți trei sunt fiul, nora și nepotul sursei de la Gerota:

  • Bărbat, 32 de ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota
  • Femeie, 30 de ani, gravidă, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota. Femeia are stare generală bună
  • Copil, 3 ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.

(Citiți și: „Coronavirus / 8 cazuri noi în București și 20 de dosare penale, unul pentru răspândire de informații false”)

Probabil că vor mai exista și alte confirmări, întrucât fostul polițist a fost foarte activ până la internare și chiar a împărțit mărțișoare în parc, de 8 Martie.

ADP Sector 4 este în carantină și autoritățile au declarat că sunt testate peste 120 de persoane carre au fost în contact cu sursa și care au putu fi identificate. 

Bărbatul s-a întors din Israel pe 26 februarie, pe 3 a fost la spital, dar s-a întors acasă. A fost internat pe 5 martie la Gerota, iar luni, 9 martie a fost testat și s-a constatat că este infectat.


****

Știrea inițială:

Numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 confirmate în România a ajuns marți la 28 de persoane, după ce 8 noi cazuri au fost identificate în Capitală și alte 3 în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

După depășirea a 26 de cazuri testate pozitiv la SARS-CoV-2 (cum a fost numit virusul), autoritățile trec la aplicarea măsurilor corespunzătoare Fazei a 2-a a operațiunii de limitare a epidemiei de coronavirus, scenariu ce vizează în primul rând reorganizarea spitalelor și personalul medical.

Ultimele trei scenarii, cu planuri diferite de intervenție au fost elaborate pentru următoarele paliere:

  • între 26 şi 100 de cazuri de infectări
  • între 101 şi 2.000 de cazuri
  • peste 2.001 de cazuri

Acțiuni coordonate prin Centrul Operațional 

Marți, Ministerul Sănătății a operaționalizat marți Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus Covid-19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

Structura va monitoriza toate informațiile vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm și stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile derulate pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI.

Eliberarea paturilor pentru pacienții cu coronavirus – spitalele vor amâna tratarea cronicilor și operațiile programate

  • Din această fază, vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor și evoluția epidemiologică locală. Dacă se vor înmulți cazurile și se va trece la următoarele faze ale programului de combatere a epidemiei, se vor interzice total internările și operațiile programate, cu excepția traumelor (accidente) și a cazurilor grave, gen cardiaci.
  • Se va apela apoi la spitalele de campanie ale Armatei.
  • Vor putea fi rechiziționate spitale private, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, pentru a fi folosite până la încheierea epidemiei.
  • vor fi amenajate rapid saloane ATI, prin dotarea cu aparatura necesară. Au fost achiziționate 200 de paturi ATI (cu ventilatoare, monitoare și injectomate) și ele vor fi gata pentru distribuire în teritoriu, în funcție numărul și gravitatea cazurilor.

În Italia, gradul de ocupare al spitalelor a ajuns la 200%, fiind improvizate spații pentru bolnavii cu coronavirus.

Cazurile ușoare de Covid-19 rămân acasă

Regulă valabilă din primul moment în care au fost stabilite măsurile împotriva coronavirusului:

Nimenii nu se prezintă la camera de gardă, medicul de familie sau la o unitate medicală, dacă bănuiește că este infectat cu SARS-CoV-2.

Persoanele cu simptome rămân acasă și sună la 112. Departamentul de Urgență a creat cu STS Indexul de caz, prin care se redirecționează apelul la grupul special de dispeceri ce preiau suspiciunile de Covid-19.

Cazurile asimptomatice și ușoare vor fi tratate acasă, prin autosupraveghere, din momentul în care se aglomerează spitalele. Pacienții aceștia vor putea comunica permanent cu personalul medical, prin 112, pentru a transmite evoluția și a cere ajutorul, dacă este nevoie, sau pentru a fi transportați al spital, dacă starea lor de sănătatea se înrăutățește.

Conform experienței Italiei, pe baza căreia se organizează și România:

  • peste 50% din cazuri sunt forme ușoare și se tratează acasă
  • aproximativ 30% sunt cazuri intermediare și sunt tratate în alte secții din spitale
  • aproximativ 10% sunt cazuri grave, care necesită tratarea în secții ATI și ventilarea

Medici pensionați vor fi readuși în spitale

Se va reorganiza activitatea medicală, cu medici specialiști, medici rezidenți și pensionați.

Nu se va apela la rezerviști, întrucât majoritatea acestora s-au reangajat după pensionare într-o unitate medicală de stat sau privată, astfel încât sunt deja în sistem.

Medicii pensionați vor fi folosiți doar în acele segmente cu expunere limitată la coronavirus, ținând cont că persoanele în vârstă sunt vulnerabile.

Stocurile de teste pentru diagnosticare – pentru doar o săptămână

Rămâne problema stocurilor de echipamente, teste și aparatură specială, de genul ventilatoarelor.

Testele ajung pentru încă o săptămână, iar procedura de achiziționare aflată în derulare se desfășoară greu, din cauza cererii foarte ridicate la nivel inetrnațional. Se caută în continuare furnizori.

Tot în curs de achiziție sunt și izoletele, tărgile speciale, ca un tuv în interiorul căruia este izolat pacientul. Deocamdată există doar câte una în fiecare județ.

Până la sosirea celor noi se pot folosi autospecialele pentru victime multiple, care izolează bolnavul în timpul tarnsportului către spital.

Se analizează posibilitatea rechiziționării unor unități economice care să producă materiale și echipamente defiictare

Ministerul Economiei a primit ca misiune identificarea posibilității de a produce urgent, în țară, materiale și produse greu de cumpărat în contextul pandemiei.

Întrebat dacă s-ar putea rechiziționa unități pentru producerea unor materiale dezinfectante închise după scandalul biocidelor, secretarul de stat Raed Arafat a spus că este o idee bună, la care se vor gândi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: