cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inflația în UE – România, a treia rată după Ungaria și Cehia. Deflație puternică în Belgia

19 noiembrie, 2023

În octombrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie. Rata inflației este calculată de Eurostat folosind Indicele Armonizat al Prețurilor de consum (IAPC), pentru a se putea face comparații între toate țările membre UE.

Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei (deflație) au fost Belgia (-7%), Ţările de Jos (-1%) şi Danemarca (-0,4%).

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.


De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.

Banca Centrală Europeană vrea să atingă ținta pentru creșterea prețurilor la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul scumpirilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect frânarea creşterii economice în zona euro.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei (IPC) a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate luna aceasta de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi una 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.


De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, publicat în noiembrie 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Rămân la convingerea ca inflatia e de două cifre din vară.
    Calculele astea din pix ale INS, BNR sunt comandate.
    Dupa ei care cumpară doar cele 10 produse plafonate au calculat pentru manipularea opiniei publice.1😡

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Rămân la convingerea ca inflatia e de două cifre din vară.
    Calculele astea din pix ale INS, BNR sunt comandate.
    Dupa ei care cumpară doar cele 10 produse plafonate au calculat pentru manipularea opiniei publice.1😡

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: