România, în fața schimbării paradigmei economice: Vor fi 7,5 triliarde pentru noile surse de energie pentru țintele climatice din 2050. Beneficiem, sau cumpărăm de la alții? - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

România, în fața schimbării paradigmei economice: Vor fi 7,5 triliarde pentru noile surse de energie pentru țintele climatice din 2050. Beneficiem, sau cumpărăm de la alții?

11 martie, 2021

Pentru atingerea obiectivelor UE privind neutralitatea climatică este nevoie de investiții 7,5 trilioane de euro până în 2050, adică de aproape 250 de miliarde de euro pe an. De această „mare oportunitate” România trebuie să profite în toată această perioadă și să capitalizeze în propria economie resursele financiare puse în joc – iar Planul Național de Redresare și Reziliență e un început” , potrivit lui Răzvan Nicolescu (foto), partener Deloitte.

„Întrebarea și preocuparea mea este câți din acești bani vor fi capitalizați de economia noastră. Câte baterii pentru automobile electrice vom produce în România și le vom vinde în România și în UE? Câte încărcătoare pentru mașini electrice vom produce în România și vom vinde în țările din UE? Câte electrolizoare care produc hidrogen vom produce în România și le vom vinde în EU și așa mai departe”, a declarat Răzvan Nicolescu.

(Citiți și:””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)


Miza este ca banii „să producă pe termen scurt și lung alți bani în economia noastră” a mai spus expertul citat la conferința „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență”, organizată joi de CursDeGuvernare.ro.

„Această schimbare economică reprezintă o mare oportunitate din care unii pot să câștige și alții pot să plătească anumite costuri. Eu mi-aș dori să fim în categoria celor inteligenți care să câștigăm din această schimbare”, a spus Răzvan Nicolescu.

Pe de altă parte, trebuie decis ce trebuie făcut cu banii, astfel încât investițiile în general să nu mai fie blocate pentru că toată lumea așteaptă bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de pildă.

„În momentul de față acești bani au devenit cel mai mare blocaj în calea investițiilor din domeniul energiei. Nimeni nu mai investește nimic pentru că toată lumea speră să îi obțină, și să obțină și niște venituri ulterioare cu o rată de profitablitate foarte bună, accesând acești bani nerambursabili. Și atunci toată lumea visează, nimeni nu mai investește”, a conchis Răzvan Nicolescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită video – cu un rezumat al declarațiilor speakerilor – AICI-LINK

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr