Ştire de mare senzaţie pe agenţii. Şomajul a atins 15,9% în Grecia, după ce măsurile de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar au agravat recesiunea şi au condus la desfiinţarea de locuri de muncă. Rezultatul: numărul angajaţilor a scăzut la „doar” 4,1 milioane salariaţi iar cel al şomerilor a urcat la 787 de mii.
Simultan, se transmit „realizările” guvernului Boc odată cu „ieşirea din recesiune”. Tot acelaşi număr de 4,1 milioane salariaţi, doar că România are o populaţie de 21,5 milioane persoane iar Grecia 11,3 milioane persoane. Şomajul nostru scade vertiginos la 5,9%, dar asta înseamnă 540 mii persoane.
Raport între numărul de şomeri Grecia – România 1,45:1, raport între nivelurile de şomaj anunţate oficial 2,7:1. Explicaţia este simplă. Ei au 44% populaţie activă iar noi 42%, adică niveluri destul de apropiate. Dar la ei se lucrează cu acte şi cu plată de taxe aferente, la noi nu prea.
PIB-ul nostru este în jur de 118 miliarde euro iar al lor, chiar şi cu acelaşi număr de salariaţi, se ridică la 230 miliarde euro. Ceea ce spune totul despre productivitatea românească şi clişeele noastre referitoare la lenea lor.
Cică trebuie salvaţi cu 110 miliarde plus 60 de miliarde euro. Pe noi ne jonglează alţii cu 20 de miliarde plus 5 pe care, în mod normal, nici nu le tragem. Dar, dacă noi aveam pensiile pe jumătate cât ale lor, nu ne mai ajungeau nici împrumuturi de trilioane de euro, dacă ar fi catadicsit cineva să ni le dea.
Sec şi de la capăt, pentru final: salariul minim brut ianuarie 2011 era de 862,62 euro la ei (date Eurostat), 157,20 euro la noi. „Scor” Grecia – România 5,5 la 1. Şi este vorba despre cea mai săracă şi mai atinsă de criză ţară din UE 15. Aşa încât, am face bine să o luăm mai încet cu succesurile noastre, fie şi din bun-simţ faţă de distanţa care ne separă de codaşa Occidentului.
4 răspunsuri
Domnule Pana, nu stiu ce agentie spune asa baliverne.”La ei se lucrează cu acte şi cu plată de taxe aferente, la noi nu prea.” Cine v-a spus? Eu traiesc in Grecia. E exact invers, Romania e mai aproape de normal decat Grecia cand e vorba despre platirea taxelor. Exemplu – impreuna cu sotul am avut lucrari dentare de peste 1000 de euro. Cand am platit, am fost intrebati cu jumatate de gura daca vrem chitanta. Adica medicii cu cabinete private, in general nu dau chitanta. Asta e doar un exemplu. Grecii fac totul sa evite platirea taxelor, e un obicei aici.
Sa va spun ca acum se incearca un recensamant, pentru ca nu se stie ce case, pamanturi, nationalitatati etc. au cei care traiesc in Grecia? Au mai multe termopane si aer conditionat in cladiri decat in Romania, dar e o harababura de nedescris in administratia publica, vorbesc din experienta. Si grecul profita de asta!
In Grecia e legal sa ai doua- trei pensii de la stat in acelasi timp, fara cumulare. Fiicele necasatorite ale functionarilor publici primesc pensie speciala de la stat. Si inca alte aberatii care in Romania nu exista…
Diferenta dintre noi si ei e in primul rand in pozitia pe harta si deci, valoarea strategica pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa s.a. Ca doar n-a sarit Europa sa-i salveze de florile marului!… Grecilor nu prea le pasa daca se intorc la drahma, ei stiu ca afacerile lor vor merge oricum.
In al doilea rand, grecii stiu sa scoata bani din piatra seaca, lejer, fara sa dea cu sapa prea mult. Romanii n-au clar talentul asta.
Nu cred ca aceeasi Europa ar sari la fel de sus in cazul in care Romania ar fi asa de indatorata!…
Este foarte probabil sa aveti dreptate iar senzatia pe care o aveti sa corespunda realitatii. Dar statistica nu are cum sa minta. Cu acelasi numar de salariati la o populatie de doua ori mai mica, economia capitalista a Greciei, in halul in care e, creeaza indiscutabil de doua ori mai multe locuri de munca la mia de locuitori si creeaza un PIB dublu fata de al nostru.
Din ce relatati, rezulta ca ar fi suficient ca grecii sa nu mai evite plata taxelor pentru a nu mai avea deficit bugetar si a reduce datoria publica. Adica au o problema de mentalitate, nu una strict economica.
Grecul are o problema si cu minciuna statistica. Ca nu a venit indatorarea cu 150% peste noapte.
e cu siguranta asa. textul insa vrea, per ansamblu, sa spuna altceva. anume ca e absolut irelevant sa ne comparam cu greii europei sau chiar cu media: situatia e mult mai infricosatoare atunci cand ne comparam cu codasa: adica o tara care o jumatate din populatia romaniei si un pib de doua ori mai mare. cu alte cuvinte, grecia are o problema in primul rand financiara, pe cand noi avem una eminamente economică. mai e, asadar, cale lungă de urcat până la ultimul loc.
o fi avand grecul probleme cu minciuna – cu sigurantă (desi mie nu-mi vine să cred toata lumea a descoperit brusc asta, la intrarea in criză – probabil ca niste tipi isi frecau mainile vazând ca nu reacţionează nimeni la neadevaruri). da nu-i bien sa spună românia chestia asta :).
(una peste alta – pe mine nu datoria greciei ma specie, ci faptul ca, asa cum e are „cifre” la care noi mai avem nevoie de ani buni (poate 15-20?) să ajungem.