Ministerul Fondurilor Europene discută de câteva zile cu Comisia Europeană posibilitatea ca în România să se elimine procedura de achiziție pentru beneficiarii privați, în proiectele pe fonduri europene în care fondurile publice nu depășesc 50% din finanțare.
”Discuțiile au început de câteva zile și o să clarificăm în câteva zile”, a declarat marți ministrul Eugen Teodorovici (foto), pentru cursdeguvernare.ro.
Potrivit acestuia, măsura s-ar putea aplica pentru proiecte în care finanțarea proprie asigurată de beneficiar este de cel puțin 50% din valoarea proiectuluiu, cum ar fi, de exemplu, proiecte din programul de creștere a competitivității economice (POSCCE), Programul Operațional Regional (POR), programul de resurse umane (POSDRU).
Într-o conferință de presă, marți, Eugen Teodorovici arătase că astfel MFE încearcă să simplifice cât mai mult procedurile de achiziții pentru mediul privat.
”Încercăm să simplificăm cât mai mult posibil achizitiile publice pentru privați. Atâta timp cat directivele europene nu impun anumite proceduri, nu văd de ce noi ar trebui să le impunem. Privații, odata ce primesc sumele sa poata sa le foloseasca pentru atingerea indicatorilor, nu să se blocheze în selectia de oferte, publicarea în ziare etc.
Practic, din momentul în care beneficiarul a primit aprobarea pentru a efectua anumite cheltuieli în proiect, nu mai trebuie să ne intereseze decât să atingă obiectivele – achiziția echipamentului respectiv, de exemplu, indicatorii propuși”, a mai spus Teodorovici, citat de euractiv.ro.
Marian Dobrilă (ACRAFE): Măsura ar reduce aproximativ 30% din birocrație, la accesarea fondurilor UE
Marian Dobrilă, director executiv al Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), consideră că măsura negociată de România ar reduce cu aproximativ 30% piedicile pirocratrice pentru beneficiarii care derulează proiecte pe fonduri europene.
”Zona de achiziții publioce înseamnă cam 30% din birocrație. Efectul imediat al acestei măsuri este că se face foarte rapid acest proces de achiziții, care până acum era o piatră de încercare pentru orice beneficiar”, a declarat Dobrilă, pentru cursdeguvernare.ro.
În privința corectitudinii viitoarelor achiziții realizate în acest sistem, el a explicat că beneficiarii care vin cu 50% din finanțare din fonduri proprii sunt primii interesați să cumpereai convenabile echipamente și astfel au interesul ca achiziția să se desfășoare cât mai corect.
”Acolo unde beneficiarul pune o cotă de cofinanțare importantă, cum ar fi cazul cu 50%, este direct interesat să-și asigure cei mai buni furnizori și cele mai bune condiții. Deci nu e nevoie de o selecție, el face oricum cereri de oferte”, a arătat Marian Dobrilă.
În plus, odată cu simplificarea procedurilor, vor fi eliminate și condiționalitățile pe care beneficiarii le-ar fi încălcat și ar fi atras inclusiv sancțiuni ale Comisiei Europene asupra României.
”Din punctul de vedere al UE, dacă se acceptă aceste norme, vor fi tot mai puține documente inutile și tot mai puține bețe pe care să ni le punem singuri în roate, pentru că, nemaifiind o procedură rigidă, beneficiarul o va face corect și nu vor mai fi corecții”, a explicat liderul ACRAFE.