marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2023

​Comisia Europeană închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, anunță un comunicat al executivului UE.

Mecanismul de cooperare și verificare a fost introdus la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană în 2007 ca măsură tranzitorie pentru a facilita progresele în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției, precum și în ceea ce privește combaterea criminalității organizate, în cazul Bulgariei.

În conformitate cu deciziile de stabilire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate criteriile de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile de astăzi reflectă concluzia Comisiei că acesta este acum cazul pentru ambele state membre”, men’ioneaz[ comunicatul Comisiei.


Cele două state vor fi supravegheate precum toate celelalte țări membre, în cadrul mecnismului pentru statul de drept.

Comisia a anunțat vineri că a abrogat cele două decizii care au instituit acest mecanism.

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune, iar ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen., citată în comunicat

În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV privind Bulgaria și în noiembrie 2022 ultimul raport referitor la România. Pentru ambele state membre, Comisia a concluzionat că și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile prevăzute în MCV la momentul aderării la Uniune și că trebuie să continue să lucreze pentru a pune în aplicare angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor, precizează comunicatul CE.


Alte mențiuni din comunicatul Comisiei:

  • La 5 iulie 2023, Comisia a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European cu privire la intenția sa de a închide oficial MCV pentru Bulgaria și România, după ce toate angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor MCV au fost acum implementate.
  • În conformitate cu deciziile de stabilire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate criteriile de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile de astăzi reflectă concluzia Comisiei că acesta este acum cazul pentru ambele state membre.

16 ani de MCV

Comisia Europeană a recomandat anul trecut, în ultimul raport MCV încetarea monitorizării României. Raportul preliminar asupra progreselor înregistrate de România.

România a fost 16 ani sub monitorizarea acestui instrument care a analizat constant evoluțiile în domeniul justiției după aderarea la UE. Justiția din România va fi monitorizată mai departe în cadrul mecanismului general privind statul de drept, care condiționează fondurile europene de respectarea unor valori precum independența justiției și libertatea presei.

România și Bulgaria vor fi în continuare monitorizate, la fel ca celelalte state membre UE, în cadrul unui mecanism generalizat de supraveghere a statului de drept.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: