sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2022

Comisia Europeană recomandă în ultimul raport MCV (Mecanism de Cooperare și Verificare) încetarea monitorizării României. Raportul preliminar asupra progreselor înregistrate de România a fost discutat marți în Colegiul Comisarilor.

Decizia Comisiei este una preliminară și va fi transmisă Consiliului și Parlamentului, care pot face observații. Decizia finală va fi adoptată de Comisie după ce va primi observațiile Parlamentului și Consiliului.

România a fost 15 ani sub monitorizarea acestui instrument care a analizat constant evoluțiile în domeniul justiției după aderarea la UE. Justiția din România va fi monitorizată mai departe în cadrul mecanismului general privind statul de drept, care condiționează fondurile europene de respectarea unor valori precum independența justiției și libertatea presei.

(Descărcați AICI ultimul Raport MCV)


Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

Klaus Iohannis: MCV s-a încheiat astăzi, avem confirmarea clară

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni: ”Prin ridicarea MCV avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept”.

Declarația lui Klaus Iohannis:

”MCV s-a încheiat azi pentru țara noastră. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei.


Comisia Europeană a confirmat progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim criteriile și obiectivele fixate prin MCV. Acesta este ultimul raport MCV pentru țara noastră. De acum înainte România va fi la fel ca toate statele membre monitorizată doar prin mecanismul generalizat privind statul de drept.

Anul acesta, Parlamentul a adoptat legile fundamentale privind sistemul judiciar, pe care le-am promulgat după ce au fost declarate constituționale.

România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani.

Mă bucur că toate progresele au fost consemnate în raportul MCV de astăzi. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.

Felicit autoritățile, Guvernul, ministrul Justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței permanente a României la UE.

Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursulei von der Leyen pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat și Comisia de la Veneția care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.

Raportul de azi încheie o etapă, dar eforturile noastre trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România.”

Detalii din raport: procesul de revizuire al codurilor penale este în desfășurare

Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”, se arată într-un comunicat al Executivului UE. Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

Raportul precizează însă că procesul legislativ de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală în vederea alinierii dispozițiilor lor la deciziile relevante ale Curții Constituționale a României este încă în desfășurare și că ”această aliniere va trebui să țină seama, totodată, de necesitatea de a se asigura compatibilitatea cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de luptă împotriva corupției, precum și de recomandările formulate în cadrul MCV și de avizul Comisiei de la Veneția”.

Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie.

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt”, se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.

„Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient”, adaugă Bruxellesul. „De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea”, mai notează Comisia Europeană, adăugând că „finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României”. „Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie”, se mai menţionează în raport. . 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: