România a împiedicat miniștrii de externe ai statelor membre UE să adopte concluziile critice ale Consiliul Afaceri Externe în legătură cu situația din Republica Moldova, anunță Radio Europa Liberă, care citează mai mulți diplomați europeni.
Concluziile, care ar trebui să fie aprobate în unanimitate de către Consiliul Afaceri Externe, urmau să fie adoptate de către miniștrii UE fără dezbatere, la reuniunea programată la Bruxelles pe 10 decembrie. Surse diplomatice familiarizate cu dosarul au declarat Radio Europa Liberă că Romania, sprijinită de Ungaria, a anunțat că nu este de acord ca documentul să fie votat la reuniunea din decembrie.
Sursele citate afirmă că România făcut presiuni în acest sens încă de la începutul săptămânii, atunci când miniștrii de externe UE au început dezbaterea proiectului de text. Bucureștiul, afirmă Europa Liberă, și-a anunțat ”foarte clar” opoziția față de text. În aceste condiții, documentul va fi scos de pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe din 10 decembrie.
Documentul inițial, care a fost consultat de Europa Liberă, afirma că ”angajamentul de a respecta principiile democratice și domnia legii, precum și respectarea drepturilor omului constituie fundamentul” Acordului de asociere UE-Republica Moldova.
Acesta atrăgea apoi atenția că în lumina evenimentelor desfășurate în Republica Moldova începând cu februarie 2018, ”inclusiv în urma invalidării alegerilor locale organizate în Chișinău”, au apărut ”îngrijorări semnificative” legate de intenția Moldovei de a respecta aceste angajamente.
În document se mai afirma că miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova ”să fie organizate în conformitate cu standardele internaționale, cu respectarea principiilor democratice, asigurând un proces electoral credibil, transparent și incluziv”.
Textul mai exprima îngrijorarea UE față de ”numărul crescut de cazuri în care sunt reclamate presiuni și intimidări” ale persoanelor din Republica Moldova.
Documentul solicita autorităților moldovene să asigure accesul tuturor candidaților la procesul electoral și la mijloace de informare în masă. Moldova mai era solicitată să asigure funcționarea ”unui număr corespunzător de secții de votare”, atât în țară cât și în străinătate.
Comisia Europeană a tăiat 22,7 milioane dolari din asistența financiară acordată Republicii Moldova, atât pentru 2017 cât și pentru 2018, ca urmare a îngrijorărilor apărute în legătură cu degradarea statului de drept în republică și cu nerespectarea normelor democratice de către autoritățile din Republica Moldova. Comisia a suspendat și programul de asistență macrofinanciară acordat Republicii Moldova (113 milioane dolari).