15 noiembrie, 2023

Ciprul este o placă turnantă a spălării banilor rusești și ”joacă un rol tot mai important, faţă de ceea ce se ştia în general, în transferul de bani murdari în contul preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor dictatori”, arată o investigație de presă realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) şi 67 de publicaţii partenere. Președintele Ciprului a anunțat imediat că toate presupusele încălcări ale sancţiunilor impuse Moscovei vor fi anchetate, în joc fiind chiar reputația acestei țări.

Consorţiul precizează că a examinat documente confidenţiale dintr-o perioadă de la mijlocul anilor ’90 şi până în aprilie 2022, inclusiv organigrame, bilanţuri financiare, cereri de deschidere de conturi bancare şi e-mailuri, scrie AFP, agenție preluată de News.ro.

Documentele utilizate ”oferă o clarificare aprofundată cu privire la sistemul financiar veros care a contribuit la acordarea de putere unora dintre cei mai hotărâţi inamici ai Occidentului”, potrivit acestei anchete intitulată ”Cyprus Confidential”.


”Tot ceea ce s-a dezvăluit va face obiectul unei anchete şi nimeni nu este mai presus de reputaţia ţării noastre”, a reacţionat preşedintele cipriot Nikos Christodoulides.

Anchetă pentru apărarea reputației Ciprului

”Toate informaţiile care au fost dezvăluite vor face obiectul unei anchete într-un termen precis (…). Reputaţia ţării noastre, credibilitatea ţării noastre (…) sunt cruciale”, a declarat presei şeful statului cipriot.

Ciprul – un stat membru al Uniunii Europene (UE), dar nu şi al NATO – este arătat cu regularitate cu degetul ca fiind un refugiu al oligarhilor ruşi în spălarea banilor acestora şi ocolirea sancţiunilor impuse Moscovei de către Statele Unite şi UE.

Pe insulă se află de mulţi ani o importantă comunitate rusă, mai ales la Limasol, pe coasta de sud, din care fac parte mulţi ruşi bogaţi.


În aprilie, Ciprul anunţa că a luat măsuri dure împotriva persoanelor acuzate de către Statele Unite şi Regatul Unit de ajutarea oligarhilor ruşi să ocolească sancţiunile.

Însă ICIJ – a cărui anchetă a durat opt luni – scoate la lumină o ”hegemonie veche” a Rusiei în lumile politică şi financiară cipriote, profund întrepătrunse.

În ultimii ani, autorităţile cipriote au închis 43.000 de societăţi fictive şi 123.000 de conturi bancare ”suspecte”, anunţa în aprilie Banca centrală.

Doar 2,2% dintre toate depozitele bancare de pe insulă aparţin în realitate unor ruşi, potrivit acestei surse.

În total 13 ”finanţişti” ciprioţi sau cu dublă cetăţenie au fost sanmcţionaţi de Regatul Unit şi Statele Unite din cauză că au ajutat oligarhi ruşi să-şi ascundă averile în urma invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: