luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 septembrie, 2016

panamaDanemarca a precizat joi că și-a procurat dosarele a sute de contribuabili care apăreau în „Panama Papers” după ce a vărsat șase milioane de coroane (810.000 euro) unei surse anonime, relatează AFP.

Anunțul oficial fusese făcut de ministrul danez de Finanțe la începutul lunii septembrie, cu precizarea că guvernul său a fost contactat de o sursă anonimă, negociere dosarelor începând de la suma de 1 milion de lire sterline.

„Materialul conține numeroasele dosare pe care speram să le obținem și calitatea lor este conformă eșantioanelor pe care le-am primit” înainte de a plăti, a explicat joi într-un comunicat un responsabil al administrației fiscale daneze, Jim Sorensen.


Dosarele vor putea fi acum analizate detaliat în vederea lansării eventualelor urmăriri penale pentru fraudă. Guvernul evocă cifra de 320 de dosare, implicând 500-600 de contribuabili.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Un moment care nu trebuia ratat: De ce nu poate România cumpăra documente din Panama”)

Peste 11, 5 milioane de documente ale cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca au fost publicate în aprilie, relevând detalii financiare a numeroase conturi offshore deschise în paradisuri fiscale și susceptibile a fi utilizate pentru sustragere de la impozitare.

Nu este prima dată când fiscul din țări occidentale cumpără date despre evazioniști care-și ascund averile în paradisuri financiare. În 2014, Germania a plătit un milion de euro pentru niște fișiere mult mai modeste decât cele din scandalul Mossack Fonseca.

După apariția dezvăluirilor Panama Papers, autoritățile unor state de pe întreg mapamondul le-au cerut jurnaliștilor implicați respectiva bază de date, dar au fost refuzate.


În aprilie, Consorțiul Internațional de Jurnaliști de Investigație (ICIJ) a făcut dezvăluiri în legătură cu presupuse fraude financiare de proporţii, după ce a intrat în posesia a circa 11,5 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.

Sunt informații despre 200.000 de companii, fonduri sau fundații aflate în 21 de jurisdicții financiare speciale, inclusiv din SUA sau Hong Kong. Datele au fost obținute de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, care a deschis offshore-uri pentru varii entități, ajutându-le să scape de plata taxelor.

Premierul islandez şi un ministru spaniol au demisionat în urma dezvăluirilor, iar autorităţile din mai multe state au deschis anchete.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: