DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Acoperirea importurilor cu exporturi coboară mult sub cea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2020 a urcat la 8,5% din PIB

Deficitul comercial a urcat în luna decembrie 2020 la 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult›
09.02.2021
Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025

Aproximativ 50% din lucrătorii angajați în prezent vor avea nevoie de noi calificări până în 2025 pentru a răspunde nevoilor generate de criza Covid-19 pe… Mai mult›
08.02.2021
Danemarca a cumpărat 320 de dosare ale contribuabililor săi citați de Panama Papers
de Vladimir Ionescu 30.9.2016
Danemarca a precizat joi că și-a procurat dosarele a sute de contribuabili care apăreau în “Panama Papers” după ce a vărsat șase milioane de coroane (810.000 euro) unei surse anonime, relatează AFP.
Anunțul oficial fusese făcut de ministrul danez de Finanțe la începutul lunii septembrie, cu precizarea că guvernul său a fost contactat de o sursă anonimă, negociere dosarelor începând de la suma de 1 milion de lire sterline.
“Materialul conține numeroasele dosare pe care speram să le obținem și calitatea lor este conformă eșantioanelor pe care le-am primit” înainte de a plăti, a explicat joi într-un comunicat un responsabil al administrației fiscale daneze, Jim Sorensen.
Dosarele vor putea fi acum analizate detaliat în vederea lansării eventualelor urmăriri penale pentru fraudă. Guvernul evocă cifra de 320 de dosare, implicând 500-600 de contribuabili.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Un moment care nu trebuia ratat: De ce nu poate România cumpăra documente din Panama”)
Peste 11, 5 milioane de documente ale cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca au fost publicate în aprilie, relevând detalii financiare a numeroase conturi offshore deschise în paradisuri fiscale și susceptibile a fi utilizate pentru sustragere de la impozitare.
Nu este prima dată când fiscul din țări occidentale cumpără date despre evazioniști care-și ascund averile în paradisuri financiare. În 2014, Germania a plătit un milion de euro pentru niște fișiere mult mai modeste decât cele din scandalul Mossack Fonseca.
După apariția dezvăluirilor Panama Papers, autoritățile unor state de pe întreg mapamondul le-au cerut jurnaliștilor implicați respectiva bază de date, dar au fost refuzate.
În aprilie, Consorțiul Internațional de Jurnaliști de Investigație (ICIJ) a făcut dezvăluiri în legătură cu presupuse fraude financiare de proporţii, după ce a intrat în posesia a circa 11,5 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.
Sunt informații despre 200.000 de companii, fonduri sau fundații aflate în 21 de jurisdicții financiare speciale, inclusiv din SUA sau Hong Kong. Datele au fost obținute de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, care a deschis offshore-uri pentru varii entități, ajutându-le să scape de plata taxelor.
Premierul islandez şi un ministru spaniol au demisionat în urma dezvăluirilor, iar autorităţile din mai multe state au deschis anchete.