vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2020

Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca

O instanță germană a emis mandate internaţionale de arestare pe numele a doi fondatori ai cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, scrie cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, citat de Agerpres.

Cei doi avocaţi, Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca, bănuiţi că au contribuit masiv la evaziunea fiscală, riscă acum să fie arestaţi dacă încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene, a relatat luni noapte ziarul, căruia i s-au alăturat pentru acest articol grupurile audiovizuale regionale NDR şi WDR.

Ei au paşapoarte panameze și se află în prezent în această ţară care nu îşi extrădează cetăţenii, notează SZ. Anchetatorii speră însă că Mossack, care are familia în Germania, se va preda singur pentru a negocia o pedeapsă redusă şi a scăpa de urmărirea penală paralelă în Statele Unite.


Scandalul a izbucnit în 2016, când un consorţiu internaţional de jurnalişti de investigaţie, a început să publice investigații realizate pe baza a 11,5 milioane de arhive digitale din cabinetul Mossack Fonseca, documente ce au provocat un val de şoc global, conducând, printre altele, la demisia prim-ministrului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson.

Astfel, a fost scos la iveală un vast sistem de evaziune fiscală trecând prin firme fantomă, în care câteva sute de bănci şi-au ajutat clienţii.

Cel puţin 150 de anchete au fost deschise în 79 de ţări pentru a verifica posibile situaţii de evaziune fiscală sau spălare de bani, potrivit Centrului SUA pentru Integritate Publică.

Firma de avocatură Mossack Fonseca a anunţat în 2018 că îşi încetează activităţile din cauza „daunelor ireparabile” cauzate reputaţiei sale. La rândul său, Panama luptă pentru a fi scoasă de pe mai multe liste negre de paradisuri fiscale.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: