Fostul ministru de finanţe britanic Rishi Sunak a anunţat duminică, pe Twitter, că va candida la funcţia de premier al Marii Britanii, pentru a „redresa” economia ţării şi a „uni” Partidul Conservator. El are la această oră sprijinul a 136 de parlamentari.
Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare, până luni la prânz, cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida.
Penny Mourdant, președinte al Camerei Comunelor, a fost prima care și-a anunțat candidatura, dar nu are decât 26 de susținători până la această oră, deci încă nu îndeplinește condiția de a candida.
Fostul premier Boris Johnson nu și-a anunțat candidatura, dar deja 56 de parlamentari și-au anunțat susținerea pentru candidatura sa.
Anunțul lui Rishi Sunak
„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică. De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru. Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit. Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre”, a scris Sunak pe Twitter.
Rishi Sunak fusese învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.
Sunak părăsise guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.
Noul premier britanic va fi cunoscut pe 28 octombrie
După ziua de luni, dacă vor fi mai multe candidaturi la șefia partidului, implicit la poziția de prim-ministru, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final. Acest vot va fi organizat pe 28 octombrie, noul lider al partidului urmând să fie ales de cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii.
Acest proces electoral intern a fost mult simplificat faţă de practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.
Ministrul apărării, Ben Wallace, a precizat că nu va intra în această competiţie şi că înclină să-l sprijine pe fostul premier Boris Johnson, care deocamdată nu şi-a precizat intenţiile, dar publicaţia The Times a scris despre el că doreşte să redevină premier, în numele „interesului naţional”.
***