miercuri

24 aprilie, 2024

3 ianuarie, 2011

Riscuri economice mondiale în 2011. Puterea economică se mută gradual din vest în est, în funcţie de modul în care economia mondială este condusă, problemele variind de la o parte a lumii la alta. Robert Ward, director al economist Intelligence Unit, vorbeşte despre riscurile şi îngrijorările pentru 2011, amintind, între acestea, trecerea lentă a puterii economice de la vest la est. Dezvoltarea unei noi lumi, în special a Chinei, şi în acelaşi timp slăbirea economică a Occidentului, în special a Statelor Unite, a rezultat într-un colaps al consensului în privinţa unităţii monetare şi cum ar trebui ea manageriată. China favorizează controlul strict al economiei, în timp ce SUA este adepta soluţiilor pieţei deschise, explică Ward. (BBC News)

Revolte în închisorile din Marea Britanie. Poliţia şi serviciul penitenciarelor vor defăşura două anchete separate în ce priveşte violenţele din prima zi a anului 2011, care au avut loc la două închisori, producând pagube de 3 milioane de lire sterline. Douăzeci şi trei de deţinuţi au fost separaţi pentru a se asigura securitatea închisorii, după ce spaţiile de cazare, camera pentru primire scrisori şi cea de recreere, cu 10 mese noi de billiard, au fost distruse în timpul revoltelor. Violenţele au început în primele ore ale anului nou, când gardienii au încercat să testeze circa 40 de deţinuţi dacă au consumat sau nu alcool. (Guardian)

Prima conductă de petrol dintre Rusia şi China a devenit operaţională. Prima conductă ce leagă cel mai mare producător mondial de petrol, Rusia, de cel mai mare consumator de energie, China, a început să funţioneze. Conducta face legătura între Siberia şi oraşul Daqing din nord-estul Chinei şi va permite o creştere rapidă a exporturilor de petrol dintre cele două ţări.  Până acum, petrolul era transportat din Rusia în China cu trenul. Specialiştii se aşteaptă ca prin conductă să fie transportate 15 milioane de tone de petrol în fiecare an, în următoarele două decenii,circa 300.000 de barili de petrol pe zi. (BBC News)


Japonia, refractară la a accepta forţă de muncă străină. Deşi se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă, populaţia fiind destul de îmbătrânită, Japonia nu face mai nimic pentru a-şi deschide piaţa muncii către imigranţi. Aşa cum au descoperit în ultima vreme, foarte mulţi imigranţi, guvernul de la Tokyo face exact pe dos – îi încurajează activ pe străinii care au muncit sau au studiat în univeristăţile sua şcolile profesionale din Japonia să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja mici grupuri de interes (de ex. o asociaţie locală a asistentelor medicale, care se teme că un influx de imigrante în domeniu ar duce la scăderea salariilor). În 2009, numărul străinilor înregistraţi în Japonia a scăzut pentru prima dată de când guvernul a hotărât să păstreze aceste date anuale, acum aproape jumătate de secol. Numărul străinilor a scăzut cu 1,4% faţă de 2008, ajungând la 2,19 milioane de oameni, circa 1,71% din totalul populaţiei japoneze, care este de 127,5 milioane. Analiştii consideră că imigranţii tineri, creativi, cu iniţiativă, cu noi idei, ar contribui la creşterea economică a Japoniei, care stagnează în ultimele două decenii şi se resemnează cu o criză demografică. (New York Times)

Un lider al opoziţiei din Rusia, arestat după o demonstraţie în seara de Revelion. Politicianul a fost condamnat a 15 zile de închisoare după ce a luat parte la demonstraţia organizată în Ajunul Anului Nou. Boris Nemtsov, un fost premier adjunct, a fost pedepsit pentru că nu a ascultat instrucţiunile poliţiei, fiind unul dintre cei 120 de protestatari reţinuţi după mitingurile din Moscova şi St.Petersburg. Protestele au loc în fiecare lună, pentru a susţine dreptul la liberă asociere şi adunare. Poliţiştii spun că  Nemtsov a fost arestat pentru că a încercat să treacă prin rândurile de oameni ai legii, în timp ce demonstra în piaţa din centrul Moscovei. (BBC News)

Estonia, al 17-lea stat care a adoptat moneda euro. Decizia micului stat Baltic de a trece de la coroana estoniană la euro a fost pasul final în eforturile din ultimii 20 de ani de a se integra economic în Europa, după independenţa din 1991. Este prima ţară fostă sovetică ce aderă la clubul euro. Premierul estonian Andreus Ansip a fost primul cetăţean din această ţară care a retras bancnote euro, ala miezul nopţii de 31 decembrie spre 1 ianuarie, de la un bancomat instalat special în acest scop, în centrul capitalei, Tallin. A fost urmat de comisarul European pentru transporturi Siim kallas, premierul lituanian Andrius Kublius şi cel letonian Vladis Dombrivskis. Cei patu au fluturat bancnotele de euro în faţa unei mulşimi de 5.000 de oameni, adunţi în piaţa centrală de revelion, făcând din începutul lui 2011, începutul unei noi ere pentru Estonia. (Independent)

Prima femeie preşedinte în Brazilia, investită în funcţie. Dilma Rousseff a fost instalată, în week-end-ul care a trecut, în funcţia de şef al statului, după ce fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva a defilat prin faţa militarilor din serviciile de securitate, în aplauzele mulţimii, şi a îmbraţişat-o pe noua conducătoare a ţării. Al 40-lea preşedinte al ţării şi al şaselea de la instalarea democraţiei în 1985, Dilma Rousseff, având o reputaţie de persoană dură, s-a lăsat şi ea pradă emoţiilor şi l-a îmbrăţişat pe fostul lider. A sosit la ceremonie însoţită de un serviciu de securitate exclusiv feminin, la opt ani de la alegerea în această funcţie a unui muncitor metalurgist. În discursul său de investitură, cea care a fost mâna dreaptă a ex-preşedintelui Lula, din 2005, a promis continuitate şi a precizat că, deşi nu mai e preşedinte, Lula îi va oferi tot sprijinul său de acum încolo, în încercarea de a eradica sărăcia. (Le Figaro)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: