Gigantul german din industria apărării Rheinmetall preia prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH un pachet de 72,5% din acţiunile producătorul român de vehicule Automecanica Mediaş, care urmează să devină Rheinmetall Automecanica SRL.
Tranzacţia este supusă aprobării de către autorităţile guvernamentale relevante, spun oficialii companiei.
În decembrie 2023, Rheinmetall a încheiat un contract de 328 mil. euro cu statul român, care prevede modernizarea sistemelor de apărare antiaeriană a ţării.
Compania germană mai operează unităţi de producţie şi în alte două ţări de pe flancul estic al NATO – Ungaria şi Lituania.
Oficialii companiei spun că Rheinmetall colaborează cu Automecanica din 2022, când cele două companii au operat împreună o unitate de întreţinere şi reparaţii pentru vehicule militare în Satu Mare.
„Includerea Automecanica Mediaş în familia Rheinmetall marchează o etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenţei Grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la întărirea capacităţilor defensive ale UE şi NATO pe flancul estic al Europei”, spune Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall.
Automecanica a fost infiintata in 1941 sub denumirea ASAM: Atelierele de Stat pentru Aeronautica Medias. În 2022, afacerile companiei au ajuns la 378 mil. lei, iar profitul a fost de 52 mil. lei, potrivit celor mai recente date de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Automecanica Mediaș este un brand bine cunoscut pe piața internațională auto pentru producția de semiremorci, remorci, suprastructuri, trailere și containere.
Pe termen mediu, Rheinmetall se aşteaptă ca vânzările anuale înregistrate de Rheinmetall Automecanica să se apropie de 300 mil. euro, iar totalul comenzilor din anul financiar curent să se încadreze în intervalul de trei cifre în milioane euro.
“Prezenţa Rheinmetall în România înseamnă că forţele desfăşurate pe flancul estic al NATO vor putea conta pe timpi de răspuns mai scurţi şi lanţuri de aprovizionare mai robuste”, menţionează reprezentanţii Rheinmetall într-un anunţ postat pe site-ul companiei.
Odată cu noua achiziţie, gigantul german îşi extinde reţeaua de unităţi de producţie de vehicule, care include deja uzine în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Ţările de Jos şi Germania.
Cu sediul central în Düsseldorf, Germania, Rheinmetall AG operează în 139 de locaţii din întreaga lume şi are aproximativ 34.000 de angajaţi.
În 2022, grupul a raportat vânzări de 6,4 miliarde de euro.
***
(Citiți și: ”Economia de Război și Factura de Pace: CRONICILE 84. Titlurile și autorii”)
(Citiți și: ”Ungaria deschide fabrici de armament pe bandă rulantă – PressOne”)
***
Un răspuns
Să sperăm că nu vor avea aceleași rezultate precum in colaborarea cu Automecanica Moreni când au reușit să blocheze programul Agillis.
Dacă tot au intrat pe piața românească poate cei de la MAPN si Ministerul Economiei vor repune pe tapet producerea transportorului blindat amfibiu Agillis. Sau noi doar cumpărăm tehnică militară.