vineri

26 aprilie, 2024

4 iunie, 2019

Rezervele valutare de la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut cu 856 de milioane de euro în luna mai, până la nivelul de 32.834 milioane euro, potrivit datelor anunţate de banca centrală, luni.

Rezervele valutare păstrate și administrate la BNR ar fi scăzut cu aproape 10% față de noiembrie 2018, fără emisiunea de euroobligațiuni a Ministerului de Finanţe (MFP) din aprilie, de 3.000 de milioane de euro, şi fără intrările aferente alimentării contului Comisiei Eutropene, despre care BNR nu a dat detalii decât în ianuarie și februarie (970, respectiv 696 milioane de euro).

Pe de altă parte, scăderile rezervei valutare ale BNR sunt și rezultatul vânzărilor de euro prin care BNR menține o anumită stabilitate a cursului valutar. Astfel, în luna următoare OUG 114, analiștii au estimat că BNR a vândut circa un miliard de euro.


Un alt miliard de euro (cel puțin) este susceptibil să fi fost vândut de atunci încolo, sugerează statisticile BNR, în care sunt menționate explicit ieșirile aferente plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

Astfel, ieșirile de aproape jumătate (928 mil. euro) din totalul ieşirilor de valută din mai, care au mai rămas după plata ratelor şi dobânzilor, reprezintă (oficial) „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit și altele”.

Același capitol încheiat cu „și altele“ a însumat 1.022 milioane euro în martie și 1.678 milioane lei în ianuarie.


Între timp, după intervenția pe piață a BNR din ianuarie, pe cât de consistentă pe atât de demonstrativă și care a potolit piața, leul a arătat o stabilitate greu de explicat de contextul implicațiilor OUG 114 / 2018, prea puțin ameliorate de OUG 19 / 2019, care au tulburat consistent toate sectoarele mediului de afaceri, de la cel bancar și investițional , până la cel energetic și în telecomunicații.

BNR spune că „în cursul lunii (mai) au avut loc următoarele operaţiuni:

  • „Intrări de 1.111 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieşiri de 1.967 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1.186 milioane euro, din care 1.039 milioane euro reprezintă rambursările de capital şi dobândă ale Ministerului Finanţelor Publice către Comisia Europeană”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: