joi

25 aprilie, 2024

2 decembrie, 2020

Rezervele valutare ale României ținute la Banca Naţională a României au coborât cu 1,18% (402 mil. euro) în noiembrie, până la 33,393 miliarde de euro, inclusiv ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii ale băncilor, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).

Reducerea rezervelor are loc în condițiile în care, la sfârșitul lunii trecute, Ministerul Finanțalor Publice (MFP) a derulat o emisiune surpriză de obșligațiuni suverane în euro pe piețele externe (eurobonduri) în valoare de 2,5 miliarde de euro.

Anterior, România a mai avut trei serii de emisiuni în acest an: de 3 miliarde de euro în ianuarie și de 3,3 miliarde de euro în mai, o alta de 3,3 miliarde de dolari în iulie, și una pe piața internă de 1,75 miliarde de euro.

(Citiți și: „Ministerul Finanțelor – emisiune surpriză de eurobonduri de 2,5 miliarde de euro”)


Astfel că printre „intrările” din cursul lunii noiembrie anunțate de BNR, de 1,142 miliarde de euro,  se numără și „alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice”, alături de „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit alimentarea contului Comisiei Europene şi altele”, potrivit comuinicatului BNR.

„Ieşirile” de 1,544 miliarde de euro au constat în „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit (inclusiv cele care au rezultat din reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută începând cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2020, de la 6% la 5%), plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”.

Politica împrumuturilor susține și politica de curs

Pentru a doua lună consecutiv emisiunile de eurobonduri ale MFP susțin rezerva valutară, fenomenul fiind și mai evident în octombrie, când aceasta a crescut cu peste 1,2 miliarde de euro, „inclusiv (cu) suma rezultată din emisiunea de obligațiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 1.647 milioane euro”, potrivit unui comunicat BNR de acum o lună.

Astfel că moneda națională s-a depreciat cu numai 1,94% în anul crizei coronavirus, până la 4,8721 lei / euro în 2 decembrie, chiar dacă pe parcursul anului au făcute plăți substanțiale în contul datoriei publice externe.


Numai plăţile scadente în luna septembrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, s-au ridicat la circa 2.171 milioane euro.

Rezervele valutare ale României au scăzut cu 3,17 miliarde de euro în septembrie, la 32,28 miliarde de lei, ca urmare a rambursării unor împrumuturi în euro contractate de stat în 2013

În noiembrie, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,054 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2020 au fost de 38,447 miliarde de euro, faţă de 39,147 miliarde de euro la 31 octombrie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: