vineri

19 aprilie, 2024

17 iunie, 2013

Comisiile parlamentare de anchetă nu vor putea face audieri, decât cu respectarea separației puterilor în stat, potrivit unor modificări adoptate, luni, de Comisia pentru revizuirea Constituției, la un amendament anterior.

Amendamentul inițial, care era propus de senatorul liberal Tudor Chiuariu, și însușit de comisie, prevedea că oricine este chemat la audieri de comisiile parlamentare are obligația să se prezinte. ”Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia”, prevedea amendamentul inițial.

Textul a generat îngrijorări legate de faptul că și magistrații ar putea fi chemați la audierile parlamentare, încălcându-se astfel principiul separației puterilor în stat.


Tot la propunerea lui Chiuariu, comisia a modificat acest amendament, cu precizarea că audierile trebuie să respecte principiul separației puterilor în stat.

„Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat. Activitatea comisiei parlamentare nu se poate substitui organelor judiciare”, prevede noul amendament.

Alte modificări privind Justiția:

  • Consiliul Superior al Magistraturii va avea 2 membri în plus, astfel încât societatea civilă să aibă 4 reprezentanți în CSM, aleși de Senat.
  • Preşedintele CSM este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.
  • Președintele CSM poate fi ales numai dintre judecătorii din cadrul Consiliului, nu și dintre procurori. În prezent, președintele CSM este procuorul Oana Schmidt-Hăineală.
  • Se reduce mandatul membrilor CSM de la 6 ani la 4 ani.
  • Membrii CSM pot fi revocaţi din funcţii de adunările generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, potrivit legii organizare şi funcţionare.
  • Hotărârile secțiilor CSM privind cariera judecătorilor, respectiv a procurorilor vor putea fi atacate direct la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Se eliminată competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca speţele parlamentarilor, urmând ca cercetarea acestora să poată fi realizată de instanţele inferioare ICCJ.
  • Organizarea şi funcţionarea ICCJ se stabilesc prin lege specială.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: